Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se osigurati od poplava?

Nemoguća misija: Police osiguranja od 20 tisuća kuna, a nekima na poplavljenim područjima primanja ni 2.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se zbrajaju štete na poplavljenim područjima, država najavljuje pomoć i obećava da će svima nadoknaditi štetu nastalu na poljoprivrednim usjevima i mehanizaciji. Ako želite osigurati kuću, država Vam neće dati nikakve subvencije, a zbog sve skupljih polica na osiguravanje imovine odlučuje se sve manje ljudi.

Bilo da su vam u poplavi stradali poljoprivredni usjevi ili teška mehanizacija – država plaća sve. Kroz program ruralnog razvoja, obećao je ministar poljoprivrede, šteta će se u potpunosti nadoknaditi. Prijave kreću početkom idućeg mjeseca, a završavaju sredinom prosinca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svibanjske poplave Stigla procjena štete za elementarnu nepogodu u Karlovcu, radi se o golemom iznosu Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 POVIJESNI VODOSTAJI Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku

"Stignu se procijeniti štete i pripremiti dokumentacija koja nije komplicirana. Mi ćemo do proljeća, ja se nadam, našim ljudima isplatiti novce", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Police od 20 tisuća kuna, a mirovine ni 2.000

Tolušić je pozvao građane da osiguraju svoje kuće. Država zasad subvencionira samo police koje osiguravaju poljoprivredne nasade i strojeve, i to 65 posto ukupne vrijednosti police. Maksimalna vrijednost police ne smije prelaziti 75 tisuća eura.

"Morat ćete se javiti. Nećete morati platiti policu, nego ćete, tek kad ste odabrani i sigurni, dobit odluku od Ministarstva poljoprivrede", objasnio je Tolušić.

Mnogi bi poslušali ministra i osigurali kuće, kao recimo mještani Vodostaja kraj Karlovca. U poplavi koja je pogodila Karlovac prije dvije godine sve im je uništeno, a kuće nisu osigurali jer im je to bilo preskupo. Između 20 do 30 tisuća godišnje za osiguranje, tvrde mještani Vodostaja, previše je novaca za izdvojiti, pogotovo kada se u obzir uzme da neki od njih imaju mirovinu od 1.700 kuna.

Manje od sedam posto polica odnosi se na elementarne nepogode

Prema podacima osiguravajućih kuća, sve manje ljudi sklapa police koje štite u slučaju poplava ili požara. Od ukupnog broja sklopljenih polica, tek 6,57 posto polica odnosi se na slučajeve koje štite u slučaju elementarne nepogode.

"Neki osiguravatelji uopće ne žele pričati o tome, ne misle da mogu osigurati mjesta koja su, poput Karlovca, pet puta bila poplavljena", rekao je karlovački župan Damir Jelić.

Iz osiguravajućih kuća poručili su nam kako su cijene polica za osiguranje kuća i stanova u Hrvatskoj među najpovoljnijima u Europi, te se kreću u iznosu do 40 eura. Ipak, kad se u cijenu polica ukalkulira rizik od poplava, brojke se, čini se, vrtoglavo penju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene