Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako dalje?

Hoće li doći do povećanja cijena domova za starije? "Ti minusi su se dogodili zbog velikog, značajnog porasta cijena, režija i namirnica"

Aktualno Galerija Tatjana Brozović Perić, ravnateljica Doma za starije osobe Trešnjevka Tatjana Brozović Perić, ravnateljica Doma za starije osobe Trešnjevka Foto: DNEVNIK.hr Lora Vidović, pročelnica Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetomGrad Lora Vidović, pročelnica Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetomGrad Foto: DNEVNIK.hr Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Ljerko Naglić, korisnik doma Ljerko Naglić, korisnik doma Foto: DNEVNIK.hr +4 Starački domovi u dugovima - 1 Galerija 1/9 >>
Zagrebački umirovljenički domovi u problemima. Zbog inflacije, grcaju u dugovima. Grad iz proračuna treba iskeširati milijune eura. Hoće li zbog cijele situacije doći do povećanja cijene doma, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Ukupno 11 zagrebačkih umirovljeničkih domova moli Grad za pomoć. Zbog visokih cijena, u velikim su dugovima. Među njima je i dom Trešnjevka. Dug se popeo na 680 tisuća eura.

"Ti minusi su se dogodili zbog velikog, značajnog porasta cijena, režija i namirnica. Kako neke stvari nisu platili na vrijeme, još su nam došle i kamate", rekla je Tatjana Brozović Perić, ravnateljica Doma za starije osobe Trešnjevka.

Dugovi nisu od jučer, nastali su u proteklih nekoliko godina. Značajno je tome pridonio i koronavirus. Trenutačno im je, kaže ravnateljica, najskuplja hrana.

Pročitajte i ovo Poplave u New Yorku Veliki problemi VIDEO Snažna kiša paralizirala New York, guvernerka poručila: "Oluja je opasna po život"

"Kako mi imamo 620 korisnika ipak bih rekla da nam na namirnice ode veliki iznos, ali režije su porasle, dom treba popravljati, dom treba održavati. Kao i u vlastitoj kući, kako vama, tako i nama", dodala je Brozović Perić.

Dug domova za starije u ovoj godini nagomilao se na 5,7 milijuna eura. Iz Grada kažu, troškove će pokriti iz proračuna.

"Grad o tome vodi računa i u planiranju našeg proračuna za 2024. i 2025. vodit ćemo računa o tome da domovi imaju dovoljno sredstava ", poručila je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Grad Zagreb od 2018. nije dizao cijenu domova za starije. Ona je sada u prosjeku od 350 do 450 eura.

"Cijene domova neće rasti u domovima u kojima je osnivač Grad Zagreb, cijene ostaju iste", istaknula je Vidović.

Predsjednica Sindikata umirovljenika nije tako optimistična. Kaže, boji se da će do poskupljenja morati doći, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš pad CEZIH-a Ministar Beroš otkrio zašto nije radio sustav za recepte i preglede: "Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano"

"Ekonomska cijena je puno više, najmanje dvostruko ako ne trostruko veća i ja ne znam kako će se preživjeti u domovima u kojima se očekuje da imaju zdrava tri obroka, da imaju lijekove, nadzor, uređen okoliš", napomenula je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Na listi čekanja za smještaj je 10 tisuća ljudi. Iz Grada kažu da je brojka nerealna jer mnogi podnose zahtjeve kako bi "rezervirali" mjesto, a zatim zbog niza razloga odgađaju ulazak u dom. Ljerko je u domu već dvije i pol godine. I on strahuje od poskupljenja.

"Ja vjerujem da da će doći do određenog poskupljenja, kako će to ljudi podnijeti - ne znam", kazao je Ljerko.

U utorak će se na sjednici Gradske skupštine raspravljati o podmirivanju dugova domova za starije. S obzirom na to da se minusi samo generiraju, pitanje je koliko dugo će ih Grad moći podmirivati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene