Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ-ov gradonačelnik N. Vinodolskog

Podignuta optužnica protiv Olega Butkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podignuo optužnicu protiv gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, za zloporabu gradonačelničke funkcije i pogodovanje zamjeniku direktora Hrvatskih voda Siniši Šircu.

USKOK optužuje Butkovića, inače visokog političkog dužnosnika, predsjednika HDZ-a Primorsko-goranske županije i člana predsjedništva HDZ-a, da je protuzakonito iz sredstava Grada Novog Vinodolskog platio ljetovanje Siniši Šircu, zamjeniku direktora Hrvatskih voda, i njegovoj obitelji u iznosu od 33.000 kuna. Optužen je i Širac zbog poticanja Butkovića na tu zloporabu, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Butkovića brani riječki odvjetnik Milenko Škrlec, ali i zagrebački odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković koji su ga zastupali još u istražnom dijelu koji se vodio u USKOK-u u Zagrebu. Kako piše list, sastavljanje odgovora na optužbu je u tijeku i vjerojatno će za koji dan biti predano Županijskom sudu u Rijeci.

Nakon što žalbe stignu, optužno vijeće riječkog suda će raspravljati o protuargumentima optuženih, ali i odgovorima i obrazloženjima tužitelja. Ne uspiju li obrane osporiti optužnicu, ona će biti potvrđena, a predmet dodijeljen nekom od sudaca Županijskog suda u Rijeci. Sudac će potom zakazati najprije pripremno ročište, a potom i suđenje.

>> Građani očekuju da će ulazak Hrvatske u EU smanjiti korupciju!

Događaj za koji se terete Butković i Širac zbio se u kolovozu 2009. za vrijeme manifestacije Ružica Vinodola i proslave Dana domovinske zahvalnosti. Na veliku tradicionalnu proslavu bili su pozvani i brojni poznati političari i ugledni gosti.

Nadležna tijela Grada Novog Vinodolskog donijela su odluku da se na skup službeno kao gosti pozovu gospodarstvenici, političari i ministri. Donesena je odluka da se između ostalih pozovu zvučna imena poput Ivana Šukera, Đurđe Adlešić, Božidara Pankretića, Petra Čobankovića i drugih. Među pozvanima je bio i predstavnik Hrvatskih voda s kojima je Novi Vinodolski surađivao na projektima.

Gostima je bio organiziran i trodnevni smještaj u Resortu Novi i donesena je odluka da to plati Grad. Kao predstavnik Hrvatskih voda došao je Siniša Širac. Kao što će se poslije ispostaviti, problem je u tome što Širac nije došao sam, već sa cijelom višečlanom obitelji. Ključno pitanje je: Je li to bilo uz znanje i po pozivu Butkovića ili ne.

Navodno je obitelj Širac ondje ostala cijeli tjedan, a kad je gradskim financijskim službama stigao račun, oni su to platili zajedno sa svim ostalim računima.

Sve je ostalo nezamijećeno gotovo dvije godine i kad se već zaboravilo, netko je to 'iskopao' i prijavio. Provedena je istraga nad odgovornom osobom, a to je gradonačelnik Oleg Butković, i nad zamjenikom direktora Hrvatskih voda Sinišom Šircem. To je okončano podizanjem optužnice u kojoj se tvrdi da je grad oštećen za 33.000 kuna, a da se okoristila obitelj Širac. Za to smatraju odgovornim Butkovića kao čelnu osobu koja je imala dozvolu samo za ugošćavanje Širca, a ne i cijele njegove obitelji. Butkovića se tereti da je zlouporabio svoj gradonačelnički položaj, a Širca da ga je na to potaknuo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene