Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri odnosi

Grabar Kitrarović: Hrvatska će i dalje pružati potporu Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu kosovskom ministru vanjskih poslova Hashimu Thaciju kako Hrvatska podržava Kosovo i da će mu prenositi iskustva na europskom i euroatlantskom putu, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i kosovski ministar političke odnose su ocijenili dobrim i istaknuli mogućnosti jačanja gospodarskih odnosa.

Grabar-Kitarović i Thaci su tijekom susreta u Zagrebu potvrdili prijateljske odnose između dviju država kao i obostranu želju za jačanjem suradnje na području gospodarstva, a razmotrena je i suradnja država jugoistočne Europe na području energetskih te infrastrukturnih projekata, priopćio je ured predsjednice.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Ramush Haradinaj (Foto: AFP) Premijr osumnjičen za ratne zločine Napetosti u Prištini: Raspuštena Skupština Kosova, izvanredni izbori početkom listopada

"Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako će Republika Hrvatska i dalje pružati snažnu potporu te prenositi svoja znanja i iskustva Republici Kosovo na njenom europskom i euroatlantskom putu", rečeno je u priopćenju.

Bilateralna suradnja, suradnja u regiji uz odgovornost svih zemalja za unapređenje odnosa u njoj i europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe, tri su teme o kojima su razgovarali Pusić i Thaci, koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Pusić je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka rekla kako Hrvatska i Kosovo kontinuirano surađuju na cijelom nizu tema od gospodarskih i političkih do europskih.

Bilateralne odnose dvije zemalja ocijenila je dobrima, ali i istaknula kako postoje velike mogućnosti njihova proširenja osobito na polju gospodarske suradnje.

Podsjetila je da je hrvatska tvrtka Dalekovod nedavno dobila vrlo značajan posao na Kosovu i kazala kako bi hrvatske tvrtke voljele raditi sve projekte koji su objavljeni na međunarodnim natječajima na Kosovu, naravno, pod uvjetom da ispunjavaju sve tražene uvjete.

'Tužit ćemo Srbiju za genocid i tražiti ratnu odštetu'

"Smatramo da naše tvrtke imaju znanja i iskustva prije svega u infrastrukturnim projektima i projektima informacijske tehnologije, poput digitalizacije radija i televizije Kosova", rekla je Pusić, napomenuvši kako u tome od pomoći može biti i suradnja među državama, poput dovršenja postupka postizanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Kosova koji se uskoro očekuje.

Glede odnosa u regiji, Pusić je ocijenila da sve države, uključujući Hrvatsku i Kosovo moraju pridonijeti njihovom razvoju i poboljšanju i preuzeti odgovornost za stabilizaciju regije, pri čemu, kako je istaknula, Hrvatska velikim napretkom u tom cilju smatra sporazum između Srbije i Kosova.

Pusić i Thaci razgovarali su i položaju hrvatske manjine u Kosovu osobito u pogledu zaštite imovinskog prava te manjine, a tema je bio i KFOR odnosno sudjelovanje Hrvatske u tim snagama, koje je dvoje suradnika ocijenilo pozitivnim.

"Potpisali smo i veliki sporazum o europskom partnerstvu koji formalizira okvir naše suradnje u reformama institucija Kosova prema europskim standardima", rekla je novinarima Pusić, podsjetivši da Hrvatska s Kosovom već surađuje na tom području kroz Centar izvrsnosti, a danas potpisani sporazum tu suradnju sad formalizira.

Thaci je rekao da je Hrvatska među prvima priznala neovisnost njegove zemlje, izrazivši zahvalnost zbog toga.

Sporazum o europskom partnerstvu ocijenio je jako bitnim jer Kosovu omogućuje preuzimanje hrvatskih iskustava i znanja na putu u europske integracije.

Thaci je izrazio želju da hrvatske tvrtke pridonesu gospodarskom napretku Kosova, pozvao hrvatske ulagače da dođu na Kosovo, najavivši kako će ta država sve učiniti kako bi olakšala postupak koji će omogućiti njihovu nazočnost.

"Kosovo radi na unapređivanju prava svih manjinskih zajednica i uskoro ćemo napraviti izmjene ustava u kojima ćemo i hrvatsku manjinu staviti u institucije, prije svega u parlament i izvršnu vlast", kazao je Thaci, uz obećanje da će se tamošnje vlasti založiti za vraćanje imovine, osobito stanovnika u područjima s izrazito hrvatskom većinom poput Janjeva.

Thaci je najavio kako će Kosovo raditi na stabilizaciji regije ne samo kroz provedbu Bruxelleskog sporazuma sa Srbijom nego i drugih sporazuma na kojima radi uz posredništvo visoke povjerenice EU za sigurnost i vanjske poslove Federice Mogherini.

Izrazio je nadu da će Kosovo uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te najavio da će njegova zemlja paralelno nastaviti raditi na približavanju NATO-u i Ujedinjenim narodima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene