Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grabar Kitarović: SAD cijeni odnose s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović izjavila je jučer kako njezina predaja vjerodajnica u Bijeloj kući, samo tri dana po dolasku u Washington, potvrđuje koliko SAD drži do odnosa s Hrvatskom.

"Činjenica da sam predala vjerodajnice samo tri dana nakon dolaska, govore koliko SAD cijene odnose s Hrvatskom i koliko je bio značajan posjet predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj i susret s najvišim hrvatskim dužnosnicima", izjavila je veleposlanica Grabar Kitarović, koja je u srijedu predala vjerodajnice predsjedniku Bushu.

Pročitajte i ovo Predsjednica udomila labradoricu Kiku (Foto: Dnevnik.hr) Labradorica Kika Iz azila na Pantovčak: Predsjednica tijekom posjeta Virovitici udomila psića Slika nije dostupna Grabar-Kitarović nova hrvatska veleposlanica u SAD?

Hrvatska veleposlanica, koja je u prethodnom sazivu vlade bila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, istaknula je kako su joj prvi dojmovi po dolasku u Sjedinjene Države "izvanredni".

"SAD i dalje žele razvijati i produbljivati odnose s Hrvatskom po strateškim, političkim pitanjima, ali i gospodarske i trgovinske odnose te investicije", naglasila je veleposlanica Grabar-Kitarović u razgovoru s novinarima nakon sudjelovanja na sastancima u Svjetskoj banci, zajedno s ministrom financija Ivanom Šukerom.

Po njezinim je riječima, potrebno je usmjeriti napore u informiranje potencijalnih ulagača u SAD-u o promjenama i poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, te ih dovesti u Hrvatsku da se sami u to uvjere.

Najavila je i mogućnost organiziranja tzv. "road show" promocija u SAD, na kojim bi se u više američkih gradova predstavile mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj.

Grabar Kitarović također je kazala kako će jedna od njezinih temeljnih zadaća vezanih uz razvoj gospodarskih i trgovinskih odnosa sa SAD-om biti i potpisivanje bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

Nova hrvatska veleposlanica u Washingtonu među svoje je prioritete uvrstila i jačanje odnosa s hrvatskom zajednicom u Americi, što je istaknula i prigodom predaje vjerodajnica u Bijeloj kući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene