Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grabar-Kitarović nova hrvatska veleposlanica u SAD?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović ovoga je tjedna dobila agreman američke vlade kojom se prihvaća za novu hrvatsku veleposlanicu u Sjedinjenim Državama, doznaje se iz diplomatskih izvora u Washingtonu.

Američka administracija sredinom ovoga tjedna dala je suglasnost za Kolindu Grabar-Kitarović kao diplomatskog predstavnika Republike Hrvatske u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Predsjednica udomila labradoricu Kiku (Foto: Dnevnik.hr) Labradorica Kika Iz azila na Pantovčak: Predsjednica tijekom posjeta Virovitici udomila psića Slika nije dostupna Kolinda Grabar-Kitarović nova veleposlanica u SAD-u

Agreman je pristanak države da primi neku osobu za diplomatskog predstavnika.

Uobičajeno je da se prije dobivanja agremana ne objavljuje ime diplomata predviđenog za predstavnika u određenoj zemlji, a nakon toga slijedi procedura službenog imenovanja i dobivanja vjerodajnica.

Očekuje se da bi Kolinda Grabar-Kitarović do kraja mjeseca mogla preuzeti dužnost veleposlanice RH u Washingotonu, koja je oslobođena nedavnim odlaskom dosadašnjeg veleposlanika Nevene Jurice na mjesto stalnog predstavnika RH pri UN-u u New Yorku. Kolinda Grabar-Kitarović (39) bila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. godine, a od ranije ima diplomatsko iskustvo vezano u Sjevernu Ameriku. U MVP-u radila je od 1993. kao savjetnica zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. Od godine 1997. radila je u Veleposlanstvu RH u Kanadi, prvo kako diplomatski savjetnik, a zatim kao ministar savjetnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene