Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji konsenzus

Grabar Kitarović o arbitražnom skandalu: 'Možda i nije potrebno moje sudjelovanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u subotu kako će se odluka oko novonastalih okolnosti vezanih uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije donijeti u okviru nacionalnog konsenzusa te iako još nije donijela konačnu odluku, smatra da nije potrebno njezino sudjelovanje na izvanrednoj saborskoj sjednici.

"U ovom trenutku mislim da možda nije potrebno moje sudjelovanje jer vidim da postoji suglasje koje će se utvrditi. Ne bih htjela da se stekne dojam o nekakvom izvanrednom stanju u državi, zato što ono definitivno nije", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović odgovarajući na pitanje novinara u Kršanu, gdje je u popodnevnim satima obišla istarske vatrogasce koji se od četvrtka bore protiv vatrene stihije na području Plominske gore te između Kršana i Kožljaka.

Pročitajte i ovo Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Foto: AFP) Nakon reakcije predsjednice Cerar: "Izjave o arbitraži dio su predizborne kampanje u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Grabar Kitarović o skandalu 'Ovo više nije pitanje Hrvatske i Slovenije, očekujem reakciju Međunarodnog suda'

Dodala je kako je ova sjednica Sabora samo reakcija na "nešto što se desilo u arbitražnom procesu, a to je povreda njegove objektivnosti i same njegove suštine".

"O tome će se odluka donijeti u okviru nacionalnog konsenzusa, suglasja sviju u Hrvatskoj", poručila je Grabar Kitarović.

Za sada ne želi spekulirati o tome koje bi korake Hrvatska trebala poduzeti u ovom trenutku. "Vidjet ćemo, odluka će se donijeti već sredinom idućeg tjedna", odgovorila je novinarima predsjednica.

Predsjednica s vatrogascima: 'Oslanjamo prije svega na vlastite snage'

Hrvatski sabor u srijedu i četvrtak, 29 i 30. srpnja, raspravljat će na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade.

"Novonastale okolnosti" su objavljivanje transkripta i audio zapisa koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Savudrijskoj vali gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance.

Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji. I Sokolec i Drenik nakon objave transkripta podnijeli su ostavke.

Hrvatska Vlada je u petak uputila zahtjev za izvanrednom saborskom sjednicom, a vrlo brzo nakon toga stigla je i obavijest da je predsjednik Sabora Josip Leko sazvao dvodnevnu izvanrednu sjednicu.

Premijer Zoran Milanović također je uputio i poziv na sastanak predsjednicima svih parlamentarnih klubova, koji bi se trebao održati u ponedjeljak i tada bi se moglo više znati o tekstu zaključka koji Vlada priprema za izvanrednu saborsku sjednicu.

Tijekom petka izvor iz Vlade izjavio je kako Hrvatska smatra da bi se arbitražni sud za granični spor sa Slovenijom trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

"Ako to ne učini, onda je na Hrvatskoj da zaštiti svoje interese", istaknuo je izvor, ne isključujući mogućnost povlačenja iz Arbitražnog sporazuma potpisanog sa Slovenijom 2009.

Da će Sabor izvan snage staviti Sporazum o arbitraži očekuje najveća oporbena stranka, HDZ, koji to drži jedinim ispravnim s obzirom na težinu povrede koju je učinila slovenska strana. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene