Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"demografija najveći problem"

U Uredu predsjednice održan svečani prijam za 1000 uzvanika, pjevao se i Thompson

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunić)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunić) Foto: Marko Lukuni?
Bogat program obilježavanja Dana državnosti počeo je ujutro na zagrebačkom groblju Mirogoj. Tamo je položen zajednički vijenac predsjednice RH, predsjednika Sabora i premijera ispred Središnjeg križa branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Program proslave vrhunac već tradicionalno doživljava u kasnim poslijepodnevnim satima. U Uredu predsjednice na Pantovčaku ni ove godine nije izostao svečani prijam.

Pročitajte i ovo Jakov Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Dan državnosti Doznali smo gdje je prvi gospodin Hrvatske dok se Predsjednica bavi državničkim dužnostima Slika nije dostupna DAN DRŽAVNOSTI Veliki praznik: Znate li što se dogodilo na današnji dan prije punih 28 godina?

I ove godine, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je pred prisutnima prigodni govor u kojemu je naglasila važnost zajedništva.

Na prijamu se pjevao i Thompson, odnosno njegova pjesma "Dolazak Hrvata", koju je izveo Tomislav ​​Kreš uz Jazz orkestar HV-a.

Govor predsjednice prenosimo u cijelosti.

Cijenjeni uzvanici, gospođe i gospodo, 

Ponosno i radosno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

U povijesti hrvatskoga naroda 25. lipnja 1991. jedan je od najvažnijih datuma. Donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značio je ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše države nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice.

Ime hrvatske države konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta!

Hrvatska je tu: ne samo lijepa nego zaista i naša. S posebnim poštovanjem spominjemo se danas našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je u krajnje složenim unutarnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo hrvatski narod i sve domoljube na put hrvatske neovisnosti.

Unatoč tome što je demokratski izabrana hrvatska vlast ustavno zajamčila sva ljudska i manjinska prava, bili smo izloženi otvorenoj velikosrpskoj agresiji, koju smo zaustavili i svladali hrabrošću hrvatskih branitelja te odlučnom i mudrom državničkom politikom pod vodstvom predsjednika Tuđmana.

Ujedno smo pomogli obraniti Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su Hrvati državotvorni i konstitutivni narod. Povijest je to kojom se ponosimo.

Pobjeda u Domovinskom ratu označila je konačno dovršenje povijesne borbe za suverenu i samostalnu hrvatsku državu. A temelj toj pobjedi bila je politika pomirbe predsjednika Tuđmana, koji je znao da samo jedinstven narod može ostvarivati svoje povijesne ciljeve.

Nedvojbeno, prisutnost hrvatskoga imena, himne, grba i zastave u sjedištima međunarodnih foruma i na sportskim natjecanjima danas je najvidljiviji znak našeg povijesnog uspjeha. Ali to nije samo po sebi razumljivo.

Država nije samo ponos, ona je i obveza. Drugim riječima, da bismo imali državu kao trajno i sigurno okrilje ostvarivanja svojih osobnih i nacionalnih potencijala i ispunjenja životnih potreba, moramo što djelotvornije povezivati i iskoristiti naše prednosti: geopolitički i geoprometni položaj naše domovine, njezina prirodna bogatstva, našu iznimno važnu nacionalnu povijesnu ulogu u Europi i sjajne duhovne odlike našega naroda.

To su temeljni čimbenici naše unutarnje kohezije, našeg zajedništva. Na tim temeljima moramo materijalno, organizacijski i duhovno snažiti našu suverenost i samostalno odlučivanje o nacionalnim i državnim interesima.

A tu nam se, nakon što smo postali članicom Ujedinjenih naroda, NATO-saveza i Europske unije, otvaraju nove mogućnosti, kako kroz bilateralne odnose s pojedinim državama, tako i kroz vanjskopolitičke iskorake kao što je inicijativa Triju mora.

Na njoj ću čvrsto ustrajati jer hrvatskim narodu u zajedništvu s drugim narodima država srednje Europe omogućuje najsolidnije vrednovanje vlastitih političkih, gospodarskih i kulturnih stremljenja.

Proteklih godina u ovoj sam prigodi često govorila o raznim konkretnim zadaćama našeg unutarnjeg razvoja. Danas ću samo podsjetiti na demografski problem kao na pitanje svih pitanja.

A to nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, već problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica.

No, ne dvojim da ćemo ga riješiti.

Mnoge smo velike pa i epohalne uspjehe već postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije.

Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je!

Bio nam svima sretan Dan državnosti sa željom: za još bolju Hrvatsku!

Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska!, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svojem govoru povodom Dana državnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene