Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I sezoncima će ići staž

Gotovo je s radom na crno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S novim zakonom o legalnom zapošljavanju sezonskih radnika za poljoprivredne radnike, na kraj će se stati radu na crno u toj grani.

Na snagu je stupio zakon o legalnom zapošljavanju sezonskih radnika za poljoprivredne radove. Za deset dana, kada budu gotovi pravilnici, sezoncima će svaki dan rada ići u radni staž.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Poslodavci će putem vaučera plaćati porez i mirovinsko osiguranje. Ministarstvo rada procjenjuje da na godinu u poljoprivredi radi oko 100 tisuća ljudi koji će na ovaj način ući u sustav.

Zdravko ima 10 hektara voćnjaka i svake godine treba sezonske radnike. Najviše u vrijeme berbe. 'Nemoguće je u ovoj intenzivnoj proizvodnji zaposlit radnike. Vidite kakva je godina i kakvo je vrijeme. Da se u jednom danu tri puta promjeni vrijeme čas je sunčano čas je kiša', kaže Zdravko.

>> Ima li u Europi mjesta za hrvatskog seljaka?

Od 11. lipnja sezonci će u svakoj pošti moći kupiti jednu knjižicu koja vrijedi kao ugovor o radu. Poljoprivrednici će u poslovnicama fine moći kupiti ove vrijednosne kupone.Jedan stoji 20 kuna i 9 lipa i to je cijena svih doprinosa za jedan dan rada.

Kuponi se lijepe u knjižicu .Svaki radnik smije odraditi najviše 90 dana na godinu. Ugovorom su zaštićena i radnička prava.

'Mogu raditi umirovljenici, neće im se zamrzavati mirovina. mogu raditi studenti,zaposleni, nezaposleni svi koji su dosad radili u sivoj ekonomiji', rekao je ministar Mrsić.

Iz poljoprivredne komore hvale novi zakon, a kada završi sezona knjižica se predaje u zavod za mirovinsko osiguranje gdje će se za svaki odrađeni dan upisati radni staž.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene