451506
451506
451506
451506
451506

'Sve što čini Dodik veoma je opasno'

  • , 26.09.2016., 11:05
  • Autor:
  • komentara

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, rekao je da je referendum u RS neustavan te da Milorad Dodik opasno ugrožava suverenitet BiH

 
 
 
 
Šuica: Referendum je bio potpuno nepotreban (Dnevnik.hr)
Šuica: Referendum je bio potpuno nepotreban (Dnevnik.hr)

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da je referendum u Republici Srpskoj (RS) bio neustavan sukladno odluci Ustavnog suda BiH, istaknuvši kako predsjednik tog entiteta u BiH Milorad Dodik opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Referendum u Republici Srpskoj (RS) bio je neustavan, sukladno odluci Ustavnog suda BiH", kazao je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kako komentira provedeni referendum i najavu predsjednika RS Milorada Dodika o mogućem statusu tog entiteta u BiH.

Veoma opasnim drži i sve što čini Dodik ocijenivši da time opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.
"S takvim stvarima se nije za igrati. Vjerujem da će i međunarodna zajednica i akteri politike u BiH zaustaviti te procese, jer su opasni ne samo za BiH i Jugoistok Europe, nego i za cijelu Europu", poručio je Jandroković.

Prema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta, na referendumu koji je u nedjelju održan u Republici Srpskoj gotovo svi koji su sudjelovali u tom izjašnjavanju dali su potporu obilježavanju 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan kazao je novinarima kako je od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo njih 99,7 posto.

Šuica: Očekujem od buduće vlade da joj BiH bude vanjskopolitički prioritet

Potpredsjednica delegacije Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Dubravka Šuica (HDZ) smatra ''da je ovaj referendum potpuno nepotreban i ishitren. S obzirom na to da je Ustavni sud donio odluku, nije trebao održavati referendum. Smatram da se unosi dodatni nemir u BiH, sada u trenutku kada je na europskom putu. Kao što znate, prošlog tjedna je Vijeće donijelo odluku da BiH polako ide prema kandidacijskom statusu i smatram da ovo samo pravi nered na tlu BiH''.

''Sigurna sam da će budućoj hrvatskoj vladi BiH biti prvi vanjskopolitički prioritet. To nam je važno jer imamo više od tisuću kilometara granice s njima i ondje živi hrvatski narod za kojeg želimo da bude konstitutivan, na čemu će raditi i predsjednica i naše novo ministarstvo vanjskih poslova'', zaključuje Šuica.

''HDZ je iznio svoj stav gdje je osudio referendum i mi smo za konstitutivnost i cjelovitost BiH i sigurno takvi potezi neće doprinijeti putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama'', kazao je Milijan Brkić upitan o jučer održanom referendumu u republici Srpskoj. (S.V./I.D. /Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se