Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Snježna oluja ometa glasače

Stižu dojave o nepravilnostima! Evo što učiniti ako naiđete na neke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborni dan za predsjednika/icu Republike Hrvatske do 12 sati protekao je u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima te snježne oluje koja je zahvatila većinu Hrvatske, izvijestio je u nedjelju GONG.

U GONG-u su zaprimljene neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva odnose na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Što se tiče kršenja izborne šutnje građani su prijavili tri izvora sms-ova ili e-mailova koji ih jučer i danas uznemiruju, navodi u priopćenju GONG.

Uz to, građani su dojavili da predstavnici pojedinih stranaka poznati lokalnoj javnosti stoje pored biračkih mjesta (Ričine - Zadar i Brezovica) gdje, tvrdi GONG, nagovaraju na glasanje za određenog kandidata.

U slučaju otkrivenih nepravilnosti GONG poziva građane da se obrate nadležnim tijelima.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-mailom na dip@izbori.hr, podsjeća GONG.

Neželjene promidžbene sms poruke građani trebaju prijaviti Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) i to putem e-maila - nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je poruka primljena, datum i vrijeme primitka poruke, broj primatelja poruke, ime i prezime primatelja poruke kao i sadržaj poruke.

Jedno biralište još nije otvoreno, četiri biračka mjesta bez struje! HGSS pomaže

U situaciji da postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt - podataka nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) koja je dostupna putem telefona (01) 4609-000 i e-maila: azop@azop.hr .

U odnosu na rad promatrača GONG navodi da im je dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima jedne stranke, dok je u Zagrebu jedan promatrač jednog od kandidata primijećen kako stoji iznad članova biračkog odbora i zapisuje tko je izašao na glasanje.

Stoga u GONG-u podsjećaju da promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti ometati rad izbornog tijela, a ne smije niti agitirati za određenog kandidata.

Promatrač ima pravo upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati obrazložene primjedbe na rad izbornog tijela te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao.

U odnosu na rad biračkih odbora GONG je primio dojavu građanina koji je zatražio da birački odbor posjeti njegov dom kako bi njegova teško pokretna majka mogla glasati, na što je dobio savjet člana biračkog odbora da on sam glasa u ime majke (selo Vinkovec, općina Preseka).

Uz to, GONG je primio jednu dojavu o glasovanju običnom olovkom te jednu dojavu o sumnji da su svi članovi jednog biračkog odbora članovi jedne stranke što je upućeno na provjeru DIP-u.

GONG poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti te da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov poziv i pravodobno ih posjete u vlastitom domu.

U odnosu na popis birača jedna je građanka dojavila kako su njeni roditelji odjavljeni s popisa, ali su se neovisno o tome opet našli na popisu na svom starom biračkom mjestu.

GONG podsjeća da birači kojima je istekla osobna iskaznica ili koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju će dobiti na izborni dan.

GONG tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook i Twitter profila te telefona (01) 4825 444. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene