Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrugivanje pravosuđa

Glavaš ipak primio presudu, podnosi ustavnu tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Madunić tvrdi da je Glavaš 16. kolovoza primio presudu, sud još nema potvrdu.

Branimir Glavaš primio je 16. kolovoza pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je kažnjen s osam godina zatvora zbog ratnog zločina u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', potvrdio je Hini jedan od njegovih odvjetnika.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

'Glavaš je 16. kolovoza primio pravomoćnu presudu i od tog dana teče 30-dnevni rok za podnošenje Ustavne tužbe', izjavio je odvjetnik Ante Madunić. Ponovio je da će presudu Vrhovnog suda obrana pokušati 'srušiti' svim pravnim sredstvima i dokazati pravu istinu o zbivanjima u ratnom Osijeku. Madunić je opovrgao medijske tvrdnje da je Glavaš odbio primiti presudu od 30. srpnja kojom mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu, ali kao i ostalim optuženicima, smanjio zatvorsku kaznu.

Citirajući glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića banjalučki dnevnik 'Glas Srpske' u današnjem je broju objavio da je Glavaš odbio primiti presudu, zbog čega je odlučeno da mu je uruči Interpol.

Devčić, međutim, tvrdi da je to izvučeno iz konteksta.

'Kazao sam da je nakon što se vratila prva presuda sud na Glavaševu adresu putem Interpola još jedanput uputio presudu Vrhovnog suda. To ne znači da ju je on odbio primiti, ali je činjenica da sud još nema nikakve službene potvrde', objasnio je Devčić.

Potvrda o primitku neke sudske odluku je potpis na dostavnici koja poštom može putovati nekoliko dana. Osim toga, nije rijetkost da se dostavnice zagube, posebno kada je riječ o pošiljkama iz druge države.

>> Ima li Josipović zakonsku osnovu da Glavašu oduzme činove?

'Uručivanje presude prvo je išlo redovnim putem - poštom, ali pošto mu nije uručena, odlučeno je da to učini Interpol, kome smo uputili zahtjev za to', rekao je Devčić kako prenosi Glas srpske.

On je dodao da je presuda Glavašu poštom poslana čim je iz Vrhovnog suda Hrvatske dostavljena Županijskom sudu, a to je bilo krajem prošlog meseca.

Natezanje bi moglo trajati godinama

U Ministarstvu pravosuđa BiH rekli su banjalučkom 'Glasu Srpske' da ne mogu ništa da urade kada je riječ o Glavašu dok im Županijski sud službeno ne uruči presudu.

Vrhovni sud Hrvatske je 30. srpnja smanjio Glavašu kaznu sa deset na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, čime je ona postala pravosnažna.

Ranije je Glavaš izjavio da ga 'nitko nije kontaktirao u vezi s upućivanjem na izdržavanje (kazne), jer ima pravo izabrati hoće li kaznu služiti u Hrvatskoj ili BiH.

Kada Ministarstvo pravosuđa Hrvatske dostavi BiH presudu i nadležni sud je potvrdi, Glavaš će imati pravo žalbe u roku od 30 dana i taj slučaj u BiH mogao bi potrajati i godinama. (D. Ma./Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene