Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prijemu kod Josipovića

Gotovina: Sretan sam što vidim svoje suborce, mnogi su ostarjeli, vidim sijede vlasi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović primio je na Pantovčaku oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Nakon dočeka na Trgu bana Jelačića i mise u zagrebačkoj katedrali, generale je primio i predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Autorica Ivana Petrović Ovdje pogledajte specijal 'Godina slobode' o danu koji je ujedinio Hrvatsku Slika nije dostupna Novi napad na turskog suca Njemački list: 'Gotovinu i Markača oslobodio radno nesposoban sudac'

>> GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!; MARKAČ: U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu!

'Danas je za nas lijepi dan u kojem smo dobili i sudsku potvrdu da su pravo i pravda pobijedili', rekao je Josipović. Dodao je da današnja sudska presuda pokazuje da naši generali nisu krivi za zločine. Presuda je, kaže, potvrdila da hrvatska obrana nije bila zločinački pothvat. Josipović je napomenuo da se danas također vidjelo koliko 'naši ljudi vole svoju domovinu i koliko su zahvalni onima koji su je obranili'.

'Osim što ste dali velik doprinos u ratu, bili ste i žrtve u miru. Nosili ste teret tuđe pogreške. Održali ste sjajan govor, pogledali ste u budućnost i rekli: idemo naprijed, graditi onakvu Hrvatsku za kakvu ste se borili, zemlju mira u kojoj vlada prosperitet. Presuda će biti poticaj da gradimo upravo takvu državu koja brine o pravu i pravdi', rekao je Josipović.

Okupljenima su se obratili i generali. Gotovina je istaknuo da je borba u Haagu bila maraton. 'Gospodine predsjedniče, hvala na pozivu i dočeku. Danas je za mene sretan dan jer poslije toliko godina... To je bio maraton. Maraton koji je bio neizvjestan i s puno prepreka. Prepreka koje nisam razumio jer nisam pravnik. Hvala Bogu, imao sam stručan tim koji je teško radio, mnogo godina radio i na kraju je došlo ono što smo čekali i u što smo vjerovali, u što sam ja stalno vjerovao - da će sud donijeti pravilnu i pravednu odluku. I to se dogodilo.

Domovinski rat je završio Olujom 1995. godine, ali danas je rat završio pravnom olujom. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj onoga čime možemo graditi našu budućnost. Ona pripada nama i imate našu podršku. Sretan sam što ovdje vidim mnoge ljude koje nisam dugo vidio, vidim ostarjeli su, neki su sijede kose... To su moji suborci. Evo, drago mi je da smo zajedno, hvala vam još jednom', rekao je general Gotovina.

Okupljenima se obratio i general Markač koji je rekao da je na početku rata bio policajac i da je tada 'malo znao'. 'Moj ponos srušen je optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese', rekao je Markač te dodao da je nakon današnje presude ispunjen ponosom. 'Zahvaljujem vam što ste nas primili i onima koji su nam davali potporu dok smo bili u Haagu. Hvali svima', zaključio je Markač.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene