Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje nastavlja karijeru?

Zna se gdje Marić sigurno neće raditi: Ovo je popis mjesta na kojima mu do daljnjeg nema pristupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navodno ni sam premijer Plenković ne zna gdje će bivši ministar financija Zdravko Marić nastaviti karijeru. No, kad su u pitanju mjesta na kojima neće, zakon je prilično jasan.

I Zdravko Marić odvozio je svoju dionicu u Vladi. Nakon sinoćnje bombastične vijesti kako napušta funkciju ministra cijeli dan na Markovu trgu traju sastanci. Marić s ministrima, pa premijer s ministrima, pa premijer s koalicijskim partnerima... Na nogama je i oporba. 

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Nitko još ne zna zbog čega ministar diže sidro, a još je manje informacija o tome gdje će nastaviti karijeru. Taj podatak navodno nije iznio ni Andreju Plekoviću

No, zasad je jedino sigurno - gdje Zdravko Marić neće raditi. Zakon o sprječavanju sukoba interesa u članku 18. jasno navodi popis poslova na kojima državni dužnosnici ne smiju biti za vrijeme trajanja mandata i godinu dana nakon njegova isteka.

Prema članku 18. ne smiju biti članovi uprave ili upravnih te nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Prema članku 23. ne smiju prihvatiti imenovanje na upravljačke funkcije u pravnoj osobi s kojom je tijelo javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost za vrijeme obnašanja dužnosti bilo u poslovnom odnosu ili je nad njom obavljao nadzorne funkcije, a nije drukčije propisano posebnim zakonom. Navedeno ograničenje primjenjuje se 18 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti.

Obveznici koji prema posebnim zakonima uživaju pravo na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti ne smiju stupiti u radni odnos u pravnoj osobi ako je ona bila u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost ako prema posebnom zakonu, na temelju prethodno sklopljenog sporazuma odnosno ugovora s bivšim poslodavcem, imaju pravo povratka na isto ili odgovarajuće radno mjesto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene