Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi uvjeravaju da investicija ide, no...

Gdje je zapelo s kupovinom bivše političke škole u Kumrovcu? "Imaju Kinezi kapital, ali ne žele samo tako novac podijeliti po Hrvatskoj"

Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kumrovec (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Iako je pompozno najavljena kao spasiteljica gospodarstva u Hrvatskom zagorju, ulaganje kineske poduzetnice Jiang Yu u Političku školu u Kumrovcu - zapelo je. Novac je već trebao biti uplaćen, a mještani kao da već po tko zna koji put gledaju isti, neuspješan scenarij.

Kada se prije pet mjeseci i sama uvjerila u derutan i zapušten prostor bivše Političke škole u Kumrovcu, kineska investitorica Yu imala je velike planove.

Pročitajte i ovo Aleksandar Šapić neobična izjava Gradonačelnika Beograda: "Trebamo jednom za svagda završiti s Titom i vratiti ga u Kumrovec" Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Upitno kinesko ulaganje Prije sedam mjeseci stigla je u Kumrovec kao spasiteljica, ali ni nakon produženog roka još nije uplatila novac

"Procjena je kako bismo investirali oko 20 milijuna eura. Ovo područje je pogodno za kongresni i zdravstveni turizam“, kazala je Yu. Zapelo je, naravno - oko novca. Koji je već u cijelosti trebao biti uplaćen u hrvatski proračun.

Da bi politička škola u potpunosti prešla u njeno vlasništvo kineska investitorica mora uplatiti još 14 milijuna kuna. Država joj je rok produljila za još deset dana.

Problem je, ističu njezini zastupnici, nastao zbog toga što kineska Vlada pojačano kontrolira sve izlazne transkacije tamošnjih tvrtki.

"Investicija ide, to uopće nije sporno, investitorica nije odustala od političke škole, ona je dakako i dalje zainteresirana, trebala bi doći u Hrvatsku kroz nekoliko tjedana", uvjerava Siniša Malus, iz Kineske Jugoistočne Europske Poslovne Asocijacije.

Uvjerava nas u to i načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

"Ona ni sama nije računala da će se to toliko produljiti. Tu je malo drugačiji mentalitet nego naš europski. Imaju oni kapital, ali ne žele oni samo tako novac podijeliti po Hrvatskoj kako si mi mislimo", kaže Šplajt.

A priče o kineskim ulaganjima Kumrovčani i njihovi gosti slušaju već godinama.

"Ako su nekaj obećali, a nisu napravili - nisu pouzdani", smatra Ivana. "Da je Tito imao političku školu u Murskoj Soboti tamo bi odavno već bilo nešto", slaže se Slavka iz Murske Sobote.

Pompozno su Kinezi kao spasitelji najavljeni i u hrvatskoj brodogradnji - pa je i to propalo. Lobirati u Kinu danas je otišao i predsjednik Sabora Jandroković, a u Šangaju će poslovni forum održati i gospodarska komora.

"Cilj nastupa je ne samo prikazati Hrvatsku kao turističku destinaciju nego i kao zemlju inovativnih i kvalitetnih proizvoda koji imaju mjesto na kineskom tržištu", napominje Ante Perica, iz Hrvatske gospodarske komore.

Jedina opipljiva kineska investicija u Hrvatskoj tako za sada ostaje tek izgradnja Pelješkog mosta. Ivo je s Kinezima surađivao te uvjerava kako su oni samo malo oprezniji od drugih.

"Oni više vole dvije, tri godine ispitati tržište, provjeriti sve, da ne bi taj projekt otišao u propast", kaže Ivo iz Komarne.

Novo ruho Političke škole za sada je na čekanju. Iako zapinje s plaćanjem, Kinezi uvjeravaju - prve lopate u Kumrovcu ćemo vidjeti već na proljeće. Živi bili pa vidjeli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene