Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj

Moćni ruski Gazprom zainteresiran za eksploataciju nafte i plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici ruskog Gazproma susreli su se danas s premijerom Zoranom Milanovićem i suradnicima, a nakon sastanka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da se razgovaralo o energetskoj politici Hrvatske, a da su Južni tok i Ina u razgovorima dotaknuti bez bitnih zaključaka.

Razgovaralo se o hrvatskim planovima istraživanja i proizvodnje nafte i plina te natječajima koji će uslijediti, rekao je ministar Ivan Vrdoljak novinarima po završetku sastanka.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

Kazao je da je Gazprom zainteresiran za sudjelovanje na natječajima za istraživanje i eksploataciju, da Hrvatska provodi politiku otvorenih vrata i da će tvrtke koje ispune najbolji interes za Hrvatsku i njezine građane pobijediti na natječajima.

Vrdoljak je dodao da je na sastanku prokomentirana situacija oko plinovoda Južnog toka i Ine, "bez ikakvih bitnih i konkretnih zaključaka".

Na pitanje je li Gazprom zainteresiran više za hrvatski Jadran ili kontinent, odgovorio je da je to, koliko je on shvatio, kontinent.

Najavio je da će natječaji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kontinentu biti objavljeni sredinom mjeseca.

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller nije davao izjave, no Gazprom se oglasio priopćenjem u kojem ističe značajno povećanje isporuke plina Hrvatskoj.

Tako podsjeća da je u prvih šest mjeseci 2014. godine u Hrvatsku isporučeno 340 milijuna prostornih metara plina, što je 45 posto više nego u cijeloj 2013. godini.

Ruski Rosnjeft tužit će Gazprom zbog plinovoda

Susret i s predsjednikom Josipovićem

I predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predsjednika Uprave Gazproma Alekseja Millera te zamjenika generalnog direktora Gazpromnefta Vladislava Barišnjikova s kojima je razgovarao o više tema, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik je naglasio kako vodi politiku "otvorenih vrata" za razgovor sa svima čiji su poslovni planovi sukladni hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatska energetska politika, naši ekonomski interesi i europska energetska politika okvir su za odnose sa svim stranim partnerima.

Izaslanstvo Gazproma i Gazpromnjefta iskazalo je interes za prijavu na natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koji se otvara 18. srpnja ove godine. Predsjednik Josipović zahvalio je na iskazanom interesu te istaknuo da će postupak odlučivanja na natječaju biti u cijelosti transparentan, s jednakim odnosom prema svim ponuđačima.

Razgovor se vodio i o drugim aktualnim temama energetske politike, uključivši projekt Južni tok i poziciju INA-e i drugih tvrtki na hrvatskom i europskom energetskom tržištu, navodi se u priopćenju.

Uz predsjednika Republike, sastanku je prisustvovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene