Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivnik režima

ZA NJEGA JE LUĐAK ŽELJAN KAOSA 'Putin je egzistencijalna prijetnja svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gari Kasparov, protivnik Putinova režima, još jednom je iznio teške optužbe na račun ruskog predsjednika.

Bivši svjetski šahovski prvak i protivnik režima Vladimira Putina, Gari Kasparov ruskog predsjednika opisao je kao 'egizistencijalnu prijetnju zapadnim demokracijama'. Dodao je i da Europa i SAD nisu uspjeli stvoriti učinkovitu strategiju za borbu protiv Vladimira Putina.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Kasparov smatra da je slabost SAD-a, kada su u pitanju avanture ruske vanjske politike, stvorila najveću sigurnost za Putina kao ruskog lidera.

'Vrijeme je za priznanje da je Putin esencijalna prijetnja slobodnom svijetu, a onda i za gradnju strategije', kaže Kasparov koji je trenutno u posjetu Izraelu s ciljem promicanja poboljšanja obrazovnih standarda kroz podučavanje šaha u školama.

'U šahu se morate odlučiti za strategiju prije poteza. Ako to ne učinite, to je recept za katastrofu. Pripajanjem Krima Putin je obrisao dijelove s ploče. Možete se nastaviti praviti da i dalje igrate šah, to je Zapad činio... U slobodnom svijetu nemamo političare koji mogu razmišljati dugoročno, pa oni svi igraju kratkoročnu igru koja daje konkurentsku prednost Putinu', kaže Kasparov.

Smatra da su SAD i EU trebale naoružati Ukrajinu kada su ruske snage ušle u regiju Donbass i dodaje da je takva strategija još uvijek moguća.

'Kada su SAD i europske zemlje odbile Ukrajini dati čak i malu količinu smrtonosnog oružja, poslale su poruku Putinu da neće biti nikakvih ozbiljnih posljedica za njegove postupke', smatra Kasparov.

Kaže i da mu je teško procijeniti koliko će trajati Putinova vladavina, ali je osudio Obaminu politiku prema Moskvi kao sastavni dio Putinove izdržljivosti.

'Putin odlučuje, a Obama je slab. Sve dok diktator može prkositi najmoćnijoj zemlji na svijetu, on je siguran u svojoj okolini jer nitko, ni generali ni oligarski ni prosječni ljudi na ulici, čak i ako ga mrze - a mislim da ga mrze mnogi - nitko ne želi ići protiv diktatora koji izgleda tako jako', kaže šahist.

'Putin je neprijatelj'

Poručio je i da razumije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u pokušajima koordinacije s Putinom oko Sirije i dodaje da suosjeća s njegovom pozicijom obzirom na snažnu prisutnost Rusije u regiji.

'Žao mi je Netanyahua jer se mora nositi s Putinom otkad je Obama napustio područje', kaže. Međutim, siguran je da Netanyahu ne treba očekivati nikakav reciprocitet od Rusije od prodaje izraelskog oružja Moskvi ili zbog odluke da ne prodaje oružje Ukrajini ili Gruziji.

'Nadam se da nije tako naivan. Putinu je potreban konflikt u ovoj regiji. Za njega je važno da pokaže globalnu dominaciju u regiji', kaže Kasparov kojeg su novinari pitali treba li Izrael zaustaviti prodaju oružja Rusiji. Posljednja se navodno dogodila krajem 2015.

Odgovorio je da Rusija stalno snabdijeva najžeće neprijatelje države Izrael tako da je odgovor, kaže, očigledan.

'Putin je neprijatelj. Problem je što SAD može samo odšetati od svega, a Izrael ne može. Jedva da mogu kritizirati Netanyahua zbog onoga što radi, ali on mora shvatiti da to neće upaliti jer Putinov cilj je dijametralno suprotan onome što Izrael želi , a to su mir, stabilnost i ravnoteža interesa, dok Putin želi kaos', objasnio je.

Oklijevao je kada je zamoljen da opiše specifičnu strategiju protiv Putina, ali je rekao da ga se u cjelini treba natjerati da igra po pravilima.

'Generali, biroktati i oligarski oko Putina moraju shvatiti da je cijena slijeđenja luđaka previsoka', zaključio je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene