Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Friščić: ZERP je samo test za Hrvatsku, EU će nastaviti s drugim pritiscima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je kako ne vjeruje da će odgoda ZERP-a do ulaska u EU ubrzati pristupne pregovore i ocijenio da su u pozadini spora sa Slovenijom zapravo neriješena granična pitanja.

'Ja u to ne vjerujem... To je samo prvi test za Hrvatsku nakon kojeg će se nastaviti s drugim pritiscima', rekao je Friščić nakon konstituirajuće sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora na kojoj je ZERP bila glavna tema.

Pročitajte i ovo Ilustracija dvije velike zračne luke Zbog oluje: U Europi otkazano više od 200 letova Slika nije dostupna Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi primjenu ZERP-a

Prema riječima predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesne Pusić premijer Sanader je izvještavajući Odbor o zastoju u pregovorima rekao da je jedna od mogućnosti rješenja spora odgoda primjene ZERP-a do ulaska u EU, o čemu će u utorak razgovarati s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka.

Friščić, međutim, ne dijeli premijerov optimizam. 

>> Sanader: Između EU i ZERP-a biram EU

>> Pusić: Sanader predlaže odgodu primjene ZERP-a

'Vrlo brzo će se pokazati je li glavni problem ribarenje te dvije slovenske kočarice ili neka druga pitanja ........zemljište uz rijeku Dragonju ili bojenje graničnih stupova u Međimurju', rekao je Friščić aludirajući na neriješene granične probleme sa susjednom Slovenijom.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se u rješavanju bilateralnih sporova drži europskih standarda, a EU je ta koja je nedosljedna.

'EU se mora odlučiti hoće li na Hrvatsku primjenjivati iste kriterije kao i za sve druge zemlje, a da se bilateralna pitanja rješavaju bilateralno ili će bilateralne probleme pretvoriti u stajališta Europske komisije', naglasio je Friščić.

Najavio je da će se o premijerovu prijedlogu predsjedništvo HSS-a očitovati u utorak, ustvrdivši da za opstanak vladajuće koalicije nije nužno da dvije najjače stranke imaju jedinstven stav.

'To nije predviđeno koalicijskim sporazumom, ali je dobro da usuglasimo stavove', rekao je Friščić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene