Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi primjenu ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarali su u Rimu o bilateralnim pitanjima, budućem semestru slovenskog predsjedanja Europskom unijom i, kako prenose slovenski mediji, namjeri Hrvatske da uspostavi Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas od 1. siječnja sljedeće godine.

Farnesina, sjedište talijanskog ministarstva vanjskih poslova, priopćila je kako se dvojica ministara neće sastati s novinarima 'zbog promjena u programu posjeta' ministra. D'Alema nije, dakle, ništa izjavio poslije sastanka, a ni talijansko ministarstvo još nije obznanilo nikakvo priopćenje o razgovorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Friščić: ZERP je samo test za Hrvatsku, EU će nastaviti s drugim pritiscima Slika nije dostupna ZERP: Vijeće EU ponovno se poziva na dogovor iz 2004. godine

Rupel je, međutim, prema javljanju slovenskih novinara, izjavio kako je s talijanskim kolegom razgovarao o hrvatskoj namjeri uspostavljanja ribolovno-ekološke zone u Jadranu od 1. siječnja 2008. Rupel je u Rimu nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova D'Alemom rekao da će Slovenija i Italija usklađivati svoje postupke oko 'problematičnog' hrvatskog ZERP-a.

'U pogledu ZERP-a i namjere Hrvatske da ga počne primjenjivati od 1. siječnja iduće godine na članice Europske unije, Italija i Slovenija svoje će korake usklađivati vrlo detaljno i u svim aspektima', rekao je Rupel.

Rupel se nalazi u pratnji premijera Janeza Janše koji će također, kako se očekuje, s talijanskim premijerom Romanom Prodijem među ostalim razgovarati o pitanju ZERP-a.

I Italija i Slovenija ocjenjuju da će Hrvatska teško napredovati u pravcu približavanja EU-u ako odluka o primjeni ZERP-a ostane na snazi, rekao je slovenski ministar i dodao da bi i Italija, ako se ZERP ne odgodi, mogla promijeniti svoju dosadašnju politiku potpore što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

Rupel je dodao da će o ZERP-u vjerojatno biti govora na zasjedanju vijeća EU-a za opće i vanjske poslove 10. prosinca, te da i Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi ili opozove primjenu problematične ekološko-ribolovne zone.

Slovenski mediji javili su, pozivajući se na talijanske izvore, da Rim očekuje da će Hrvatska 'na najmanje godinu dana' odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU- a.

Odgodu podržavaju i Janša i Prodi

Talijanski premijer Romano Prodi i slovenski premijer Janez Janša izjavili su kako se nadaju da će doći do suglasja između Slovenije, Italije, Hrvatske i Europske komisije o namjeri Zagreba da od 1. siječnja 2008. počne u potpunosti primijenjivati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas.

Prodi je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije njihova
razgovora u palači Chigi u Rimu kazao kako postoji suglasje s premijerom Janšom da se o hrvatskom ZERP-u razgovara u okviru Europske unije. 

'Hrvatska je izašla iz parlamentarnih izbora i još nije sastavila
vladu. Nadam se odgodi početka primjene ZERP-a', rekao je Prodi, a Janša je istaknuo kako se nada poštivanju ugovora iz 2004. koji su potpisale tri zemlje i EK glede ekološko-ribolovne zone.

Janša je izrazio nadu u što skorije imenovanje hrvatske vlade kako bi se dobilo sugovornika za pregovore.

Prodi i Janša su razgovarali o semestru slovenskog predsjedanja Europskom unijom, bilateralnoj suradnji i posebno o Kosovu.

Obojica su suglasna kako glede Kosova EU treba biti jedinstvena, a Janša još ne gubi nadu u dogovor Beograda i Prištine.

Prodi je kazao kako su se dvije zemlje dogovorile o zajedničkom razvitku infrastrukture (željeznička pruga Trst-Divača, te veća suradnja luka Kopar i Trst) i enegetike. Janša je najavio za 22. prosinca na granici između Kopra i Trsta veliku svečanost zbog stupanja na snagu schengenskog ugovora, odnosno pada granice između dvije zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene