Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Friščić: Nismo ni nećemo ucjenjivati HDZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a i mandatar za sastavljanje nove vlade, Ivo Sanader, sastao se jučer u središnjici stranke s čelnicima koalicije HSS/HSLS Josipom Friščićem i Đurđom Adlešić.

Time su i službeno otvoreni pregovori o koalicijskom sporazumu triju stranaka. Sanader je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, najavio da će stranački pregovarački timovi sutra nastaviti razgovore, kako bi usuglasili stajališta i dogovorili program buduće vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slaže se nova Vlada Slaže se nova Vlada: HSS se odriče Ministarstva poljoprivrede Slika nije dostupna Jasen Mesić - kandidat za gradonačelnika Sanader: Konačno je jasno da SDP ima dvije liste u Zagrebu

Naglasio je da je optimist, te da očekuje da će nova vlada biti
formirana prije isteka Ustavom propisanog roka od 30 dana.

>> Friščić: Nije istina da se HSS-u osipa članstvo

Sanader se nada da će se i Sabor konstituirati prije ustavnog roka, nakon čega, podsjeća, preostaje još neko vrijeme za potvrđivanje vlade.

Friščić je, pak, naglasio da se ne pregovara oko zahtjeva koalicije, nego oko koalicijskog sporazuma koji će omogućiti stabilnu vladu, sposobnu riješiti pitanja koja će se pred njom naći.

Odbacio je špekulacije da koalicija ucjenjuje HDZ, te da se pregovara o podjeli mjesta u budućoj vladi.

"Nismo ucjenjivali niti ćemo ucjenjivati, ako se ne možemo
dogovoriti, onda nema sreće", rekao je Friščić, ističući da je
prioritet u pregovorima zajednički program, a da će se nakon njegova usuglašavanja razmatrati i kadar koji će ga moći provesti.

"Časna riječ, još nismo razgovarali o foteljama", potvrdila je
Friščićeve riječi i Đurđa Adlešić, koja u pregovorima s HDZ-om vidi posve novu praksu u Hrvatskoj, budući da stranke prvi put rade zajednički program, kako bi osigurale stabilnost vlade.

"HSLS-ova loša iskustva pokazuju da trebamo ozbiljnu vladu, koja se neće baviti sama sobom u osjetljivom razdoblju ulaska Hrvatske u EU", kazala je Adlešić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene