Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasen Mesić - kandidat za gradonačelnika

Sanader: Konačno je jasno da SDP ima dvije liste u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni imaju dvije liste i to je sada konačno jasno, komentirao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader medijsku informaciju da je Duško Ljuština potpisao nezavisnu kandidaturu Josipa Kregara za zagrebačkog gradonačelnika.

Sanader je, nakon predstavljanja gradonačelničkog kandidata HDZ-a, HSS-a i HSLS-a Jasena Mesića u Zagrebu, novinarima rekao kako ne želi komentirati tu informaciju, nego da to trebaju pitati Ljuštinu. Dodao je, međutim, da ta informacija 'govori sama za sebe'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladajuća koalicija ipak nije ugrožena 'Otvorila se mala trgovina, pratimo tko što nudi' Slika nije dostupna Koalicija u Krapini Sanader: Vlada će poduprijeti sve dobre projekte, bez obzira na rezultate izbora

'Oni imaju dvije liste i to je sada konačno jasno. To je pitanje lojalnosti suradnika, na što mi s nonšalancijom gledamo', rekao je Sanader. Ponovio je i da se ni malo ne boji da će prosvjedi studenata loše utjecati na izborni rezultat HDZ-a.

'HDZ će pobijediti na izborima zajedno sa svojim partnerima, HSS-om i HSLS-om', rekao je Sanader, ističući da će jedini kriterij uspjeha na lokalnim izborima biti broj načelnika, gradonačelnika i župana te vijećnika. 'Po tim kriterijima mi ćemo biti pobjednička koalicija, a HDZ pobjednička stranka', dodao je Sanader.

Odbacio je kritike da je otvorenje radova na cestama prema Bjelovaru i Koprivnici predizborni trik. 'Znam da će biti takvih kritika i ja ću nastojati što manje otvarati, ali ne možemo zbog toga što su izbori zanemariti projekte', poručio je Sanader, ističući da nije riječ o 'otvaranju pro forma', nego o trima velikim projektima, koji moraju početi što prije.

'Kamo sreće da smo ih mogli otvoriti prije šest mjeseci', rekao je Sanader te dodao da ga negativni komentari ne zabrinjavaju. Predsjednik HSS-a Josip Friščić je rekao da je riječ o cestama o kojima se priča pred svake izbore, međutim da će ovoga puta na njima konačno i početi radovi.

'Glas za kandidate SDP-a glas je za SDP-ovu politiku na državnoj razini'

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pritom je poručio da, iako nije riječ o izborima na nacionalnoj razini, glas za SDP-ove kandidate znači potporu SDP-ovoj politici na državnoj razini, koja je nudila izbacivanje vjeronauka iz škola i sporazum Račan-Drnovšek, a tražila referendum za NATO.

'Tko 17. svibnja zaokruži SDP-ove kandidate, mora znati da je zaokružio politiku koja je htjela izbaciti vjeronauk iz škola', poručio je Sanader, podsjetivši da se SDP zalagao i za za ukidanje prava glasa za dijasporu te uvođenje poreza na nekretnine. 'Glas za SDP je glas za nešto iza čega ne bismo mogli stati', dodao je.

Od članova i simpatizera koalicije zatražio je puni angažman na lokalnim izborima, u potporu državnoj politici, Jasenu Mesiću i njegovim zamjenicima Darku Vuletiću (HSS) i Darinku Kosoru (HSLS), kako bi koalicija došla na vlast u Zagrebu, ali i kako ne bi jačali one sa sasvim drugačijim pogledom na svijet. Odbacio je tumačenja da je HDZ Mesićevom kandidaturom pokazao da 'ne misli ozbiljno'.

'Današnja kandidatura Mesića, Vuletića i Kosora uz potporu stranaka svjedoči da mislimo ozbiljno i od danas najavljujemo borbu za Zagreb i gradonačelnika Jasena Mesića. Nismo za Milana Bandića, nego za Jasena Mesića', ustvrdio je Sanader.

I predsjednica HSLS-a Đurša Adlešić očekuje da će SDP-u u Zagrebu naštetiti dvije struje. 'Mi imamo Mesića, a SDP će imati ozbiljne probleme, jer ima dvije liste i dva kandidata pa nek im Bog pomogne', rekla je Adlešić, poručujući kako koalicija 'ne želi pozere koji do podne hodaju u čizmama, a poslije grade najskuplje zahode'.

Ocijenila je i da su 'nezavisni kandidati zapravo najzavisniji', što će, uvjerena je, građani na izborima i prepoznati. Šef HSS-a Josip Friščić također ističe uspješnost i jasan program koalicije na državnoj razini, no naglasio je i kako koalicije na lokalnoj razini nisu puki preslik državne, nego da svaka ima i poseban program. Jasen Mesić, koji se za zagrebačkog gradonačelnika natječe pod sloganom 'Za Zagreb bez kumova', uvjeren je da će mu sinergija triju stranaka donijeti izbornu pobjedu.

'Za manje od mjesec dana pokazat ćemo da se ovaj grad može voditi bolje, bez kumova, jeftinije i poštenije', poručio je Mesić, prozivajući sadašnju gradsku vlast 'za rasprodaju nekretnina po mafijaškim dogovorima, gradnju skupih zahoda i prometnica, najskuplje komunalije u državi, nebrigu za invalide, kriminal, kumstva i bogaćenje pojedinaca na račun građana'.

'To je politika SDP-a, radi se o velikom kumstvu i nitko ne može reći da će se nekoga na neki način kontrolirati. Isti ti koji govore da će nekog kontrolirati ne mogu sjediti u Saboru, a kamoli da će sjediti u Skupštini', rekao je Mesić. Nezavisne kandidate, kao i druge stranke na gradskoj razini, optužio je da već sada u političkoj trgovini pregovaraju o podjeli mjesta nakon izbora.

Građanima je obećao reorganizaciju Holdinga i transparentniju gradsku upravu, decentralizaciju na gradske četvrti, jeftinije komunalije i parkiranje, obnovu Sveučilišne bolnice, laku željeznicu, proširenje tehnološkog parka i više umirovljeničkih domova. 'Povećat ćemo socijalna prava, ali ne tako da građanima povećamo cijenu komunalija pa im onda damo milostinju od 100 ili 200 kuna. To građani Zagreba nisu zaslužili', poručio je Mesić.

Predstavljanju Mesića i njegovih zamjenika u Hypo Alpe Adria centru u Zagrebu nazočio je i predsjednik sabora Luka Bebić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te ministri i saborski zastupnici. Na skupu je rečeno da je na zajedničkim listama za različite razine vlasti u Zagrebu više od 1000 kandidata, no oni danas nisu predstavljeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene