Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik HSS-a u Dnevniku Nove TV

Friščić: Nije se dublje rezalo jer je dodirnuto dno u džepu radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a je u Dnevniku Nove TV rekao kako se nije rezalo kako ne bi ispali nevjerodostojni.

Predsjednik HSS-a i koalicijski partner HDZ-a Josip Friščić je u Dnevniku Nove TV kazao kako je proračun kao najvažniji financijski dokument plod kompromisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Hrvatski sabor sa 77 glasova Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa"

'Oni koji ga slažu moraju polagati račune. Sada je sve došlo na naplatu, kolektivni ugovori i ostale dogovorene obveze. Bilo kakvom političkom odlukom nije ih lako mijenjati, to je proces, bilo kada je riječ o plaćama ili o mirovinama. Postavilo se pitanje da li dublje posezati radnicima u džep. Mislimo da je dno dodirnuto. Isto tako postavilo se pitanje postoji li mogućnost zahvaćanja u sektore gdje se najmanje osjetilo krizu', rekao je Friščić.

>> 'Hrvatskoj nedostaje puno toga. Nemamo koncept niti ideje'

'Najbolji su prognozeri koji prognoziraju jučerašnje vrijeme. Mislim da je dosta toga i poduzimano. Malo se govori da je unutar ministarstva smanjeno za milijardu i pol kuna u tekućim troškovima', kaže predsjednik HSS-a.

Predsjednika HSS-a smo upitali i zašto se nije išlo u odlučnije rezove te je rekao d aje ovaj rebalans imao najdulji period rasprave te da su svi bili uključeni u nju. 'Kada je trebalo govoriti načelno o rezanju, svi su bili za to. Kada smo došli na konkretno, npr. Izdvajanje za mirovine od 34 milijardi, onda nije bilo odgovora', istaknuo je Friščić.

Šef HSS-a je odbacio tvrdnje HDZ-ovaca kako su oni htjeli rezati ali da HSS nije dao. 'Mi smo govorili da sve ono što je obećano da se mora realizirati. Isto tako će se realizirati sve ono što je dogovoreno s poljoprivrednim udrugama. Moglo se namiriti sve dogovoreno ili ispati nevjerodostojan. Ja se zalažem za to da se mora ispuniti dogovoreno', rekao je potpredsjednik Sabora Friščić.

Friščić je uvjeren da će proračun izdržati jer je ministar Ivan Šuker napravio neke stvari vrlo lukavo. 'Ministar ima nekoliko oročenja, npr. ono od Svjetske banke. Neće se za sve ove izdatke izaći na svjetsko tržište ili dovlačiti strani kapital u Hrvatsku', istaknuo je kolalicijski partner HDZ-a.

Friščić je od početka veliki zagovornik uvođenja poreza na aktivu banaka. 'Kod podnošenja krize svi bi morali sudjelovati. Prošle godine bankarski sektor je imao visok prihod. Vjerujte, o ovome će se još pričati. Krenut će s tim i zemlje koje su ga dosad odbile uvesti. Svi sektori moraju pridonijeti jednako sanaciji. Financijski sektor je najmanje dodirnut', još jednom je istaknuo Friščić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene