Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaduživanje na vidiku

'Hrvatskoj nedostaje puno toga. Nemamo koncept ni ideje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem Hrvatske nije veliki deficit već neprestano gomilanje dugova, tvrdi Novotny.

Ono što je već jasno i građanima koji nemaju veze s ekonomijom i gospodarstvom, potvrdio je i ekonomski stručnjak Branimir Lokin.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

'Obznanjivanjem novog rebalansa proračuna, jasno je da naša država nema izlaza osim novog zaduživanja', rekao je za Dnevnik.hr. i istaknuoo kako od zaduživanja odnosno rasta deficita nema drugog rješenja sve dok se gospodarska aktivnost države ne pokrene, a ako nastavimo tim putem, neizbježno je povećanje cijena kapitala, režija, hrane i svega ostalog.

'Hrvatskoj nedostaje puno toga, mi nemamo koncept, nemamo ideje, mi zapravo još nismo ni pokrenuli prave rasprave o rješenju teške gospodarske situacije', rekao je Branimir Lokin i naglasio kako su sve naše političke stranke u svojevrsnoj blokadi.

'Oni ništa ne čine da bi riješili krizu za koju su krivi. I stranci na vlasti i oporbenim strankama zapravo odgovara ovakvo stanje u državi. Nemaju odgovor niti na jedno pitanje, uopće ne žele otvarati bolne rasprave, a ekonomsko stanje u državi svakim je danom sve teže i teže', zaključio je ekonomski analitičar Lokin.

Loše prognoze za privatni sektor ima ekonomski analitičar Hrvoje Stojić koji objašnjava kako će pritisak države dovesti do povećanja nelikvidnosti.'Teško je reći kada će oni koji financiraju naš deficit promijeniti politiku i prestati nas kreditirati po dosadašnjim uvjetima', tvrdi Stojić.

'Naše rješenje je u fiskalnoj konsolidaciji pod paskom MMF-a, no sumnjam u njegov dolazak prije izbora predviđenih u 2011. s obzirom na nužnost 'komitmenta' nove, odnosno stare političke elite, dodaje.

'Previše smo trošili na socijalna davanja, premalo ulagali u otvaranje radnih mjesta'

Mi zapravo još nismo ni pokrenuli prave rasprave o rješenju teške gospodarske situacije 'Novi rebalans konstatirao je stvarno stanje stvari u državi koje neupitno govori da se nastavlja s povećanjem deficita. Jasno je da Vlada nije imala snage za promjene i za bolne rezove koji se odnose na smanjenje socijalnih davanja te povećanje ulaganja u industriju, odnosno na otvaranje radnih mjesta', kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Dodaje kako deficit Hrvatske nije među najvećima u Europi, no ističe da je kod nas najveći problem u gomilanju dugova.

>> Kosor: Ovo nije proračun za izbore nego za boljitak građana

>> 'Rebalans nije donio promjenu politike, opet se moramo zaduživati'

'Mi ne možemo kao npr. Njemačka reći da će sljedeće godine biti bolje kada deficit bude manji jer ćemo izaći iz recesije. Vlada će pronaći novac kojim će namaknuti novac, ali novo zaduživanje opet neće riješiti naše probleme, a samo će povećati vanjski dug', dodaje Novotny i kaže kako povećanjem cijena cigareta i benzina nećemo puno toga riješiti jer se radi o premalenom iznosu.

'Ovo je prilika za veliki zaokret u ekonomskoj politici. Jasno je da smo previše trošili na socijalna davanja, a premalo ulagali u otvaranje radnih mjesta i održavanje kupovne moći stanovništva', zaključuje Novotny.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene