Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne prihvaćaju ocjene

Friščić: HSS nije bio čuvar HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić je izjavio kako vjeruje da će HSS na predstojećim parlamentarnim izborima dobiti 'najmanje ono što imaju' te poručio kako ne prihvaćaju ocjene 'da je HSS bio čuvar HDZ-a na vlasti'.

'Oko podrške građana vjerujemo da ćemo dobiti najmanje ono što imamo, ali vjerujemo i više', ocijenio je Friščić na konferenciji za novinare u središnjici stranke na temu 'Najava predizbornog programa HSS-a'.

Istaknuo je kako je pet temeljnih odrednica na kojima se temelji HSS-ov program - korištenje prirodnih resursa kojima raspolaže Hrvatska, ravnomjerni regionalni razvoj, razvoj turizma kao grane koja ima najsnažniju perspektivu, čuvanje obitelji i sve ono što čini vrijednosti te temeljne ćelije društva te zaštita okoliša i razvoj usklađen s uvjetima života na određenom prostoru i području.

Na upit novinara što su današnjom konferencijom za novinare htjeli poručiti jer nisu iznijeli, kako se mislilo, cijeli predizborni program, Friščić je odgovorio da su htjeli poručiti kako se ne slažu s onime, kako je rekao, što se o HSS-u počelo govoriti. "Pokušava se stvoriti temeljna ocjena da je HSS bio čuvar HDZ-a na vlasti", kazao je Friščić i naglasio da stranka ne prihvaća i ne slaže se s takvim ocjenama.

Smatramo da smo kao članica vladajuće koalicije radili odgovorno, rekao je Friščić. Osvrnuo se i na pitanja, kako je rekao, koja se protežu u javnosti, je li HSS trebao ili mogao stvoriti uvjete da dođe do prijevremenih izbora.

'HSS je to mogao, ali bi se onda postavilo pitanje odgovornosti prema zemlji, odgovornosti prema građanima ove zemlje. Jer, puno puta sam ponovio, nakon što su i ulicama Zagreba išle kolone i tražile prijevremene izbore, nakon što sam imao mnogo upita što HSS misli, obavljali smo razgovore, razgovarali smo s europskim političarima, s europskim diplomatima i u pravilu jednoznačno dobivali odgovore - ako krenete u prijevremene izbore pregovore nećete završiti jer ne možete očekivati našu podršku, a vi ćete se baviti sami sobom. Da nismo završili pregovore ne bi ušli u europski proračun, a to znači ostati u čekaonici najmanje do 2018. godine. Što bi to značilo za ovu zemlju, što bi to značilo za njene građane svatko od nas to može izračunati", ustvrdio je Friščić.

Najavio je da od idućeg tjedna i HSS kreće s programskom raspravom, iako Hrvatski sabor još uvijek zasjeda i izbori nisu raspisani. "Međutim, krenulo je (predizborna kampanja), pa smo htjeli reći i mi krećemo", poručio je. Potpredsjednik HSS-a i ministar turizma Damir Bajs naglasio je da nakon četiri godine mandata u Vladi može reći da je Ministarstvo turizma u promidžbu i poticaje uložilo milijardu kuna, a da je turista bilo gotovo za milijun više.

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a u Hrvatskom saboru Stanko Grčić rekao je kako podaci službe Hrvatskog sabora pokazuju da njihov klub spada među najaktivnije saborske klubove. (HIna)

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene