Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela svjedočenja

Fra Kodžoman: Gdje je novac? Fra Šime: Dao sam 13 obitelji po 100.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Don Ivan Ćubelić i fra Joško Kodžoman svjedočili su na sudu kako fra Šime nije imao dozvolu nadbiskupije za prodaju zemljišta.

Na današnjem ročištu svoje iskaze su dali prvi svjedoci. Najzanimljiviji među njima svakako su generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić, te fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna 'Nismo ukrali 9,8 milijuna kuna' Fra Šime i njegova bankarica na optuženičkoj klupi: Nisu se ni pogledali

Generalni vikar Ćubelić rekao je da je Nimac za prodaju zemljišta trebao suglasnost Crkve.

Fra Šime i njegova bankarica na optuženičkoj klupi: Nisu se ni pogledali

Naime fra Šime je trebao imati izričitu pisanu suglasnost nedležne crkvene vlasti budući da se radilo o iznosu većem od 25.000 kuna.

Ćubelić se u sudnici prisjetio da je optuženi fratar došao kod njega i rekao mu da namjerava proširiti crkvu u Baškoj Vodi. 'Govorio je o namjeri rušenja pročelja, a iznio je još neke ideje koje su po meni bile besmislene. Kazao sam mu da treba imati idejno rješenje za to.

Našem razgovoru je bio prisutan i don Josip Lončar, voditelj građevinskog odjela', rekao je Ćubelić. Dodao je da Nimac nije imao dozvolu za prodaju crkvenog zemljišta te da je on o svemu doznao iz medija. Tvrdi da nije znao niti zašto je Nimac premješten iz Baške Vode.

Na upit branitelja Jasne Bilonić da pojasni pravila i običaje kanonskog prava prilikom sklapanja ugovora kod prodaje nekretnina te tko određuje cijenu, Ćubelić je kazao da se postupa kao i svim drugim poslovima.

'Traži se stručno mišljenje i sve ostale informacije koje bi pomogle da se dođe do tržišne cijene. Potom se sa svim tim informacijama ide na biskupiju', rekao je vikar, dodajući da postoji pisana odredba svih biskupa prema kojoj za svaki posao iznad 25.000 kuna treba odobrenje nadbiskupa.

Ćubelić je na kraju izjavio da mu je žao što se sve dogodilo i da mu je želja, i da za to još nije kasno, da se svi sudionici nađu i riješe sve civilizirano, na ljudski način.

Nakon Ćubelića svjedočio je fra Joško Kodžoman, provincijal koji je u iskazu rekao kako je Nimcu određen premještaj jer nadbiskup nije bio zadovoljan s njegovim radom. Nimac je izrazio žaljenje premještajem i rekao da će izaći iz zajednice. Kad je Kodžoman pitao Nimca gdje je novac, ovaj mu je odgovorio da ga je dao 13 obitelji po 100.000 eura.

Kodžomon je u iskazu rekao da nije pokrenut postupak isključenja fra Šime iz reda.

Kodžoman je također rekao da se Nimac nalazi u samostanu u Karinu, da je više mjeseci izbivao iz reda, a očitovao se u pismu da i dalje bude fratar. Sada se nalazi u samostanu u Karinu gdje mu je dodijeljen mentor. Kao svećenik suspendiran je od obavljanja nekih dužnosti, poput služenja mise, ispovjedi, javno predstavljanje svećenika.

Optuženi fratar je tijekom današnje rasprave svjedocima postavljao brojna pitanja, a odvjetnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode, Željko Ćapin novinarima je pred zgradom suda najavio iznenađenja u nastavku postupka.

Podsjetimo, do sada od strane Crkve oko ovog slučaja nije bilo baš izjava, tek su reagirali priopćenjem u listopadu 2012. iste godine u kojem su izrazili žaljenje 'zbog opravdanog zgražanja javnosti' stoga bi ova svjedočenja mogla biti zanimljiva.

Fra Šime i njegova bankarica pred sudom

Šimu Nimca i Jasnu Bilonić tereti se da su bez odobrenja prodali vrijedno crkveno zemljište i zadržali gotovo 10 milijuna kuna. Od novca su navodno kupili jahtu, luksuzni auto i zatvorili stara dugovanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene