Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani izrazili nezadovoljstvo

VIDEO: Prosvjedi diljem Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nekoliko gradova diljem Hrvatske građani su izrazili nezadovoljstvo.

Više od 800 branitelja, predstavnika braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čelništva grada Požege i Požeško-slavonske županije, saborski zastupnici te građani Požege, okupili su se danas u središtu grada na mirnom prosvjedu u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije kako bi iskazali nezadovoljstvo presudom Haaškog suda te dali potporu generalima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima

>> VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja', potrgana zastava EU

>> Kerum se naguravao s prosvjednikom kojeg je nazvao Jugoslavenom

>> Feminemka Nika predvodila povorku potpore Gotovini i Markaču

U ime Koordinacije nazočnima se obratio voditelj koordinacije Krešimir Pavelić, ustvrdivši kako je Hrvatska ovom presudom ponižena i duboko razočarana. 'Hrvatsku se jučer osudilo i optužilo njezino tadašnje vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, koji je prema navodima tužiteljstva uspostavio zločinački pothvat s ciljem istrebljenja Srba' a što se operacionaliziralo u akciji Oluja', kazao je Pavelić.

Nakon okupljanja u pješačkoj zoni prosvjednici su se mirno uputili do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i spomenika dr. Franji Tuđmanu gdje su zapalili svijeće te se pomolili ispred požeške katedrale svete Terezije Avilske.

Na splitskoj Rivi danas je u organizaciji udruge 'Volim Hrvatsku' održan skup potpore progonjenim hrvatskim generalima i braniteljima, na čijem kraju je na binu izašao splitski gradonačelnik Željko Kerum, na kojega je fizički nasrnuo jedan sudionik skupa.

Split: Zamjerka Josipoviću jer ide na noge Dodiku

U blizini bine na Rivi bio je istaknut višemetarski tarnsparent s natpisom 'Stop progonu branitelja', prosvjednici su nosili hrvatske zastave, neki portrete generala Ante Gotovine. Za vrijeme prosvjeda preko razglasa su puštane domoljubne pjesme, a državna zastava na Marjanu bila je spuštena na pola koplja.

Aktivistica udruge 'Volim Hrvatsku' Ivanka Polić koja se predstavila i kao sudionica Domovinskog rata na ličkom bojištu, u svojem je govoru oštro kritizirala državne čelnike.

'Imamo crvenog predsjednika Josipovića, ružičastu premijerku Kosor i onog koji je u Salzburgu - Sanadera u duginim bojama', kazala je Polić. Zamjerila je Josipoviću da 'ide na noge' predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Banju Luku, i kako je rekla, daje im legitimitet.

Više je puta spomenula i bivšega predsjednika Stjepana Mesića zamjerivši mu što je otvorio arhiv i predao dokumente Haaškom sudu. Takav Mesićev postupak Polić je nazvala „veleizdajom zbog koje se gubi glava“ pa se, kako je rekla, zbog toga Mesiću mora suditi. Na spominjanje Mesićeva imena nazočni su uzvikivali „Mesiću cigane“.

Po njenim riječima, presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču „skuhana je u britanskim bjelosvjetskim masonskim ložama“.

Aktivistica Udruge 'Volim Hrvatsku' Kristina Ćurković je s bine molila 'Slava Ocu' a u molitvi su je slijedili nazočni.

U Rijeci prosvjedovalo 200 ljudi

Dvjetstotinjak branitelja, članova udruga stradalnika Domovinskog rata i drugih građana danas je mirnim mimohodom središtem Rijeke izrazilo nezadovoljstvo Haaškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Prosvjed je organizirao riječki ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR). Prosvjednici su se oko 11 sati okupili na Mostu hrvatskih branitelja te u koloni mirno prošli Korzom do Jadranskog trga.

Tu je predsjednik riječkog ogranka UHDDR-a Mile Biondić održao govor u kojem je naglasio kako je 'ova sramotna presuda najbolja slika političkog Haaškog suda'. Nastoji se izjednačiti agresor i žrtva, rekao je.

Na spomen Stjepana Mesića dio prosvjednika je skandirao 'izdajica' i 'veleizdaja'.

Nakon Biondićeva govora prosvjednici su se ponovno mirno vratili Korzom do Mosta hrvatskih branitelja. Tu su izmolili molitvu 'Oče naš' za hrvatske generale te se razišli. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene