Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik na Facebooku

FOTO Josipović odigrao partiju šaha s legendarnim Kasparovim, što mislite koliko je poteza izdržao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića posjetio je Gari Kasparov, legendarni nekadašnji šahovski prvak svijeta. odigrali su partiju i očekivano, Kasparov je dobio. Josipović je događaj komentirao na svojem Facebook profilu, uz pripadajuću fotografiju.

"Posjetio me nekadašnji svjetski prvak, legenda svjetskog šaha Gari Kasparov. Tijekom Domovinskog rata pružio je veliku moralnu podršku Hrvatskoj. Danas je kandidat za predsjednika Svjetske šahovske federacije. Odigrali smo i partiju šaha, izdržao sam 33 poteza", napisao je na svojem Facebook profilu predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Ivano Močić - 1 Ivano Miočić Desetogodišnji genijalac iz Šibenika šahovskoj eliti pomrsio planove, ovo je njegova priča Ivo Josipović, bivši predsjednik "Nisam optimist" Josipović o sukobu predsjednika i premijera: "Ne bi trebali zajedno tulumariti, ali bi se morali dogovoriti o važnim pitanjima"

Gari Kimovič Kasparov rođen je u Bakuu, u Azerbajdžanu, 13. travnja 1963. godine. On je ruski šahovski velemajstor i svjetski šahovski prvak od 1985. do 2000. Smatra se najvećima šahistem svih vremena.

Josipović: Hrvatska može uspješno proći kroz proceduru prekomjernog deficita

Kasparov je sa 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo svijeta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov, svjetski prvak od 1974, s 33 godine na vrhuncu snaga.

Neobičnim spletom okolnosti, u tijeku šest godina Kasparov i Karpov odigrat će čak pet mečeva za svjetsko prvenstvo. Obojica u to doba daleko nadmašuju sve ostale svjetske šahiste. U tim su mečevima odigrali ukupno 144 partije.

NJihov prvi meč je najdulji meč u povijesti šaha, koji bi dugo vremena još to mogao ostati. Imao je izrazito neobičan tijek i još neobičniji završetak. Nakon pet mjeseci sovjetska se šahovska federacija tada odlučila ne neobičan potez: zatražili su od predsjednika FIDE Florencia Campomanesa da meč prekine, jer su oba igrača potpuno iscrpljena. Predloženo je da se meč poništi, te da se nakon šest mjeseci igra novi.

Oba su igrača to prihvatila; obojica su kasnije tvrdila da su bili izmanipulirani. Karpov je svakako bio u krizi, a Kasparov je ipak još uvijek trebao dobiti tri partije, a da ne izgubi nijednu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene