Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Svaki šesti nastavnik matematike u osnovnoj školi nije kvalificiran za posao kojim se bavi: "Mjesec dana je natječaj otvoren i nitko se nije javio"

Aktualno Galerija Učionica Učionica Foto: Dnevnik Nove TV Školska ploča - 2 Školska ploča - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Školska ploča - 1 Školska ploča - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Galerija 1/4 >>
Gotovo svaki šesti nastavnik matematike u osnovnoj školi, računaju li se i zamjene, nije kvalificiran za posao kojim se bavi, jer ih je teško naći. Već godinama u cijeloj Hrvatskoj nedostaje oko 300 nastavnika matematike, i više od 100 nastavnika fizike, o čemu je na Danu učitelja govorio i ministar obrazovanja.

Petra Pretković je jedina profesorica matematike u zagrebačkoj industrijsko strojarskoj školi, ovim prvašićima objašnjava osnove Power Ponit-a umjesto profesorice iz informatike koju mijenja.

"Studenti koji su upisali sa mnom godinu još su uvijek imali želju za studiranjem i poučavanjem djece, no dolaskom na fakultet i težinom fakulteta i poslije i plaća u školama nekako su ih odveli u druge struke", ispričala je Za Dnevnik Nove TV.

Mjesec dana je natječaj otvoren i u mjesec dana se nitko nije javio. Za normalno odvijanje nastave u toj školi nedostaje pet profesora, no zadovoljili bi se, kažu s barem tri.

"Od fizike, od strojarstva, od elektrotehnike, znači kompletno STEM područje je prazno", požalio se Nenad Pavlenić, ravnatelj Industrijske strojarske škole u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Kutije za glasačke listiće - 1 Popravni ispit Kaos oko izbornih jedinica: "Predsjednik nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj"

Tri dodatna profesora osigurala bi da se oko 80 posto nastave odvija prema planu, do tad se snalaze kako znaju.

"Snalazimo se na način da smo zadužili ljude koji trenutačno su ovdje sa zamjenama, a onaj dio nastave koji ne možemo pokriti - učenike puštamo kući", dodao je ravnatelj.

Nastavnici koji im nedostaju obično studiraju na PMFu gdje nalazimo samo one koji svoju budućnost ne vide u školi, osim ako im je to jedina opcija.

"Jednog dana vidim se u nekim poznatijim institucijama, recimo CERN, Google i tog tipa, ali ako mi to propadne, svejedno mi je uvijek opcija biti nastavnica u školi", rekla je Laura Ćeko, studentica Istraživačke fizike na PMF-u.

Kvota za nastavnike matematike na PMF-u ove je godine gotovo popunjena. Čak su i budući profesori fizike dvostruko brojniji nego lani kada je nastavnički smjer upisalo manje od deset fizičara. Razlog su stipendije - 600 eura mjesečno.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izborne jedinice Plenković optužio Milanovića da je namjerno propustio potpisati Zakon: "Misle da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru"

"Prošle godine smo ih podijelili 450 ove godine ćemo ih podijelit 500, a obaveze tih studenata koji preuzmu te stipendije je da onoliko dugo koliko su primali stipendiju moraju odraditi u školama kao nastavnici i imaju prioritet pri zapošljavanju", pojasnio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

No proći će još vremena dok oni dobiju diplome, do tada će pomoći i umirovljeni profesori za koje se priprema mogućnost predavanja na ugovor koji bi se obnavljao svake godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene