Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija i BiH morali ih izuzeti

Fiskalne blagajne zapinju kada su u pitanju odvjetnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin Zakon o fiskalizaciji mogao bi zapeti kada su u pitanju odvjetnici.

Srbija i BiH morale su ih izuzeti iz fiskalnih blagajni zbog kršenja privatnosti i odnosa odvjetnik - klijent.

Pročitajte i ovo Blagajna, ilustracija (Foto: Getty Images) ''Ako se nitko ne žali...'' Sezonska radnica otkrila kako se sve vara kupce: ''Otkucavali smo cigarete i alkohol u nadi da neće uočiti prijevaru'' Slika nije dostupna NEOBIČNE NALJEPNICE ZBUNILE JAVNOST Otkrivamo što se krije iza ovih oznaka na blagajnama

Odvjetnici i njihova cehovska organizacija upozoravaju kako je u trenutku izdavanja računa u pitanje doveden odnos s klijentom koji osim naših zakona, jamče i konvencija UN-a, naputci tijela Europske Unije i Vijeće Europe.

>> 'Nagradna igra' Vlade: 'Cinkajte' i zaradite do 500 kuna!

'Nisu ovo frizerske usluge, u pitanju su usluge koje se ne pružaju samo u uredu nego i sudskom hodniku, hoće li na hodniku biti mikro kamera kada mi klijent odluči platiti, jer nije imao dok je bio u uredu', pitao je Branko Šerić, odvjetnik. 

Prosječni prijavljeni godišnji dohodak odvjetnika je oko 91 tisuću kuna. Poreznoj upravi to je nerealno. 'Mi smo zaštićeni odnosom odvjetnik klijent', rekao je Šerić.

Na odvjetničku tajnu pozivaju se i u komori. 'Riječ je o nerazumijevanju profesije. Narušava se odredba o povjerljivosti koju propisuje povelja UN-a, institucije Europske unije i Vijeće Europe', priopćili su iz Komore. Zbog slične stvari Srbija i BiH primjerice morale su izuzeti odvjetnike iz sustava fiskalnih blagajni.

Izuzeća nigdje nema za zubare. 'Mi i sada izdajemo račune. Oni nisu odobreni, ali ulaze u našu poreznu obvezu i mi ih prikazujemo', rekla je Vesna Barac Furtinger, stomatolog. Prosječni prijavljeni godišnji dohodak stomatologa je oko 70 tisuću kuna. Liniću je i to znak sive zone i nerealnih prijava.

'Ako građani pristaju u to da idu u ordinaciju koja ne izdaje račun ili idu još gore u državnu ustanovu tamo daju novac pojedincima bez računa, tu mi ne možemo ništa', kaže Furtinger.

Oni koji rade u sustavu HZZO-a, već imaju kompjuterizirane blagajne. Ulaganja u novu opremu bit će obvezno za sve ostale. U cehovskom udruženju tvrde da će to mnogima biti problem. 'U toj situaciji će svaki doktor dentalne medicine teško naći sredstva za informatizaciju što je preduvjet za fiskalizaciju', rekla je Jasmina Polić, glavna tajnica Hrvatske komore dentalne medicine. Vremena za prilagodbu ali i nijansiranje zakona ima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene