Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U potrazi za poslom

Ispovijesti Hrvata: Fiktivni natječaji i seks u zamjenu za posao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo objavili tekst o teškim apsurdima s kojima se naši građani susreću na razgovoru za posao javio nam se velik broj čitatelja sa sličnim iskustvima.

Naš jučerašnji članak pročitao je i Branko iz Siska koji je završio na razgovoru za posao za imaginarnu poziciju u jednoj tvrtki te je svoju priču odlučio podijeliti s nama. 'Prije par godina javio sam se na natječaj za posao specijalista za kontrolu kvalitete. Bio sam pozvan na razgovor s glavnim šefom. Dok sam čekao na poziv, prepoznao sam čovjeka koji je uvodio kandidate na razgovor, pa sam započeo razgovor s njime da ubijem dosadu te sam doživio neugodno iznenađenje. U razgovoru sam saznao da on zapravo obavlja taj posao za koji sam se prijavio, te da je natječaj samo pokriće za njegovo zapošljavanje. Što je najsmješnije u toj priči što sam ja još sat vremena čekao, poput zadnje budale, da dođem na red za razgovor za imaginarno radno mjesto', opisao nam je Branko svoj apsurdni razgovor za posao.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Slika nije dostupna Posao u Hrvatskoj POSLODAVCI VAPE ZA RADNICIMA Zabrinjava 281.598 nezaposlenih koji sjede kod kuće

>> Je li vam poznato? SAMO neki od apsurda na razgovorima za posao

No, to mu nije bilo jedino takvo iskustvo. Prošle godine javio se na još jedan oglas za posao u struci. Nikada nije bio ni pozvan na razgovor, no nedavno je saznao tko je  zaposlen na to radno mjesto. 'Prije godinu dana javio sam se na natječaj za inženjera za vođenje ispostave za prikupljanje i zbrinjavanje otpada opasnog po okoliš. Uvjeti za to radno mjesto su bili VSS tehničke struke, položeni potrebni stručni ispiti (zaštita na radu i dr...), poznavanje legislative tog sektora, prijašnje iskustvo na istim poslovima minimalno 5 godina, poznavanje minimalno 2 strana jezika i hrpa drugih uvjeta kojih se više ne sjećam jer je prošlo dosta vremena. Na razgovor nikada nisam bio pozvan, što je nama nezaposlenima uobičajena pojava pa sam to bio odavno otpisao. Ali nedavno sam slučajno upoznao čovjeka čiji je poznanik pobijedio na tom natječaju i ta osoba nema ni jednu traženu kvalifikaciju iz natječaja. Kvalifikacije tog kandidata su iskustvo od par mjeseci na moru kao konobar te SSS jer faks nije ni blizu da završi jer se upisao na faks tek prošle jeseni. Očito ja i ostali kandidati nismo bili dovoljno dobri ni da se razgovor za posao održi', rekao nam je Branko.

>> 'U očima okoline ispadam lijena i nesposobna, a još sam si dozvolila biti bez muža i djece'

'Uvjet: Da sam slobodna!'

A svoje iskustvo s nama je podijelila i čitateljica Marija (ime je promijenjeno, a podaci su poznati redakciji). I ona je naletjela na poslodavca 's figom u džepu'. 'Javila sam se na oglas s burze za posao u jednoj parfumeriji. Prvo i što je njemu bilo očito najvažnije je bio uvjet da sam slobodna. Kad sam pitala zašto slobodna rekao mi je da traži curu koja bi radila i koja bi 2-3 puta na tjedan imala intiman odnos u tajnosti. Nakon desetak odbijanja on je i dalje bio uporan. Na kraju je odustao tek kad sam rekla da ću ga prijaviti policiji ako me ne pusti na miru', napisala nam je Marija koje smatra kako je žalosno da osobe koje imaju kvalitete i iskustva na mogu naći posao zbog ovakvih poslodavaca.

Vlasnik kafića tražio 'osobnu asistenticu'

'Prije godinu dana preko burze sam se prijavila na oglas za voditelja caffe bara. Prvi razgovor s poslodavcem mi je već bio sumnjiv. Naime vidjevši da sam mlada odmah je par puta napomenuo da bi bilo dobro da sam slobodna jer posao zahtjeva dostupnost od 0-24 h, tj. da njemu zapravo treba osobna asitentica.

Vidjevši da sam sumnjičava pokušo se izvući dobrom plaćom, izvrsnim radnim uvjetima. I dalje je meni bilo sumnjivo pa mi je rekao da malo razmislim da će me vjerojatno pozvati i na 2. krug razgovora. Pozvao me i ja sam otišla da vidim možda se nešto promjenilo. Zatim mi je na 2. krugu razgovora obznanio da bi ja kao njegova osobna asistentica morala ić s njim na poslovna putovanja po par dana, a kap koja je prelila čašu kad je izjavio da sam korak do posla ali trebala bi otić s njim na jedno jednodnevno putovanje da on vidi kako se ja snalazim u komunikaciji s ljudima i kakvu moć opažanja imam. U tom trenutku sam mu rekla da odma može vidjeti kakvu moć opažanja imam jer i ovako mlada vrlo dobro mogu čitati između redaka i shvatiti da se ovdje radi o svemu samo ne o poslu za koji sam se prijavila, pokupila se i otišla. I evo sad nakon nekog vremena opet vidim isti oglas s istim brojem telefona. Sramotno!', napisala nam je čitateljica Tea.

Iskustva mladih pravnika

'Prije nekoliko godina pozvan sam na razgovor u jedan odvjetnički ured u kojem rade 4 tajnice i 8 vježbenika. Dotični gospodin mi je nakon uvodne minute ponudio posao uz uvjet da sam sebi plaćam doprinose te da radim besplatno. Naravno kazao mi je kako je to idealna prilika da radim u uredu i da trebam iskoristiti priliku. Ovo je samo jedan od slučajeva s kojim se susreću mladi pravnici', napisao nam je Ivan.

'Savjetnice' s burze

'Moja draga savjetnica s burze me svaki put ohrabri i lijepo kaže: Ma za to vam se ne isplati slati molbu jer zaposlit će gospođu koja je tamo već bila na zamjeni ili to je već popunjeno radno mjesto ali je natječaj otvoren da se zadovolje zakonske obveze! E pa hvala na savjetu baš mi puno pomaže', ljuta je još jedna čitateljica čiji su podaci poznati redakciji.

Brojni primjeri

Takvi neozbiljni poslodavci predstavljaju velik problem u procesu izlaska iz krize jer svojim nastupom iz krivih pobuda onemogućavaju kvalitetnim i sposobnim kadrovima zapsolenje, a takvi kadrovi iznimno su važni za revitalizaciju hrvatskog gospodarstva.

Vjerujemo kako ovih priča ima na stotine među 373.866 nezaposlenih koliko ih je trenutno u Hrvatskoj. Ako ste i vi među njima podijelite svoja iskustva s nama na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo ih objaviti. (D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene