Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kultura prosvjedovanja

Feministice osuđuju seksističke ispade prosvjednika prema premijerki Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meta prosvjednika najčešće je premijerka Kosor. Iako u prosvjedima ima dosta spolne diskriminacije, ženske udruge koje su se znale oglašavati u sličnim situacijama šute. Kažu, premijerka im ne djeluje kao da treba zaštitu.

Neukusni povici i još neukusniji transparenti upućeni su ovih dana premijerki Kosor. 'Prosvjedi su legitimni tamo gdje se oni prijave, ali mislim da ni za koga od nas nije prihvatljivo nasilje', odgovarala je Kosor u odgovoru na prosvjede koji se svaki drugi dan događaju u Zagrebu i ostatku zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Adresu Mirjane Pukanić znaju samo tri osobe' Slika nije dostupna Video: Drama pred stanom Ive Pukanića

U tom smislu nije prihvatljivo niti verbalno nasilje. Ali, kako Hrvatska nije imala praksu prosvjedovanja, nema ni kulturu prosvjedovanja. Teško da bi prosvjednici našli jednako teške riječi za muškog premijera. Za muške HDZ-ovce prosvjednici su imali tek mlake poruke.

Osude seksizmu

Feministice osuđuju takav seksizam, ali ne suosjećaju s premijerkom. 'Kada ona izađe u javnost i kaže vrlo odrješito da neće ulica određivati kad će biti izbori nego ona, onda ne osjećam da je ona nemoćna', ističe Sanja Sarnavka iz udruge Babe. Ali premijerka šalje dvojake signale. 'To je malo smiješno da najmoćnija žena u državi traži pomoć od osobe koja niti ima ekonomsku niti političku moć', kaže Sarnavka.

Koje se najteže riječi koriste u svjetskim antivladinim mirnim prosvjedima? Američki prosvjednici Busha su nazvali lašcem. Francuski prosvjednici ismijavaju se iz Sarkozyjeve visine. Čak ni istočni susjedi nisu skloni prostačenju. Dakle, na ulice da, ali ulične psovke i uvrede, ne. Pogotovo ne jednoj dami.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene