Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne

Jovanović: Zdravstveni odgoj ne krši ustavna prava roditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrazovanja Željko Jovanović danas je još jednom odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom, ustvrdivši da je riječ o 'neistinama i dezinformacijama koje zlonamjerno i neodgovorno šire pojedine udruge'.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović tijekom aktualnog je prijepodneva odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom i ustvrdio da je riječ o neistinama i dezinformacijama, odgovarajući na pitanje HDZ-ova zastupnika Ante Babića, koji ga je optužio za nametanje svjetonazora i jednoumlja.

"Jeste li svjesni da ste time roditeljima uskratili ustavno pravo da odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom?", upitao je Babić Jovanovića. "Zdravstveni odgoj jedan je od najboljih poteza i ostvarenje izbornog programa koalicije i Vlade", uzvratio je Jovanović ističući da u kurikulumu zdravstvenog odgoja nema rušenja ustavnih prava roditelja.

"Četvrti modul zdravstvenog odgoja nije uvođenje seksa u škole ni sprječavanje odgoja u skladu sa svjetonazorom roditelja. To je spolna i rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje", rekao je Jovanović, upozorivši da su nasilje, spolno prenosive bolesti i maloljetničke trudnoće u porastu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važno za roditelje Počeli upisi u prvi razred: Prvi put su online, samo je jedan grad izuzetak Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj''

>> Jovanović: Vladi je obrazovanje na prvom mjestu

"Zašto je tako, ako je odgoj u obitelji do sada bio dobar", upitao je Jovanović, istaknuvši da su u zdravstvenom odgoju predviđeni moduli koji "omogućavaju da djeca dobiju informaciju o mogućnosti drugačijeg ponašanja, a onda o tome što su čuli mogu doma razgovarati sa svojim roditeljima".

Ponovio je da je zdravstveni odgoj obvezatan za roditelje i učitelje te da će izostanak s tih sadržaja biti neopravdan. "Zdravstveni odgoj omogućit će djeci da spoznaju sebe, razlike u društvu i da budu bolji građani Hrvatske. To je put da u Hrvatskoj imamo slobodne ljude", rekao je Jovanović.

Babić mu je uzvratio da je takav odgovor i očekivao. "Otac sam petoro djece i ne želim da moja kćer od sutra dođe iz škole i kaže 'tata, ja nisam tvoja kćer, nego muškarac s vaginom'", poručio je Babić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene