Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovori o rebalansu proračuna

Evo što ministri kažu o tome gdje mogu uštedjeti u svojim resorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret razgovorima o rebalansu proračuna, koje je najavio ministar financija Slavko Linić, razgovarali smo s više ministara u Vladi i mogućnostima novih ušteda u njihovim resorima.

Ministar uprave Arsen Bauk smatra kako njegovo ministarstvu tu neće biti od prevelike koristi što se ušteda tiče, jer je ionako malo.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk ništa od suradnje s Možemo! Bauk na ekspresnoj konferenciji za medije: "Očekujemo da ćemo tako bolje postići rezultat i skinuti HDZ s vlasti" Slika nije dostupna Opstaje li koalicija? Maras Štromaru: "Jeste li još uvijek ministar?", on kaže da HDZ i HNS razgovaraju

"Obzirom da je više od 80 posto razdjela Ministarstva uprave su plaće i da je ostalo ono što se zove hladni pogon i da je to jedan od najmanjih proračuna, mislim da s nama neće imati puno problema niti koristi od nas u tom smislu", rekao je ministar Bauk.

Jovanović: 'Ni jedna odluka neće biti na štetu učenika već u korist kvalitete obrazovnog procesa'

Bauk je odgovorio i na pitanje novinara o podacima radnika u javnim i državnim službama koji mogu bez penalizacije u mirovine. "Podatke o tome koliko ljudi radi na tim poslovima i koji zadovoljavaju uvjete za mirovinu bez penalizacije, imamo. To je broj koji se već nekoliko puta spominjao, što ne znači da će svi morati otići, jer bez nekih sustava baš ne bi mogli funkcionirati. Brojka koja se spominjala bila je oko 10.000", rekao je Bauk.

Pitanje COP-a

Novinare je zanimalo i pitanje COP-a i zašto je samo 100.000 zaposlenih u javnim i državnim službama od 250.000 u njemu. "To je 100.000 više nego što je bilo prošle godine i svih dosadašnjih godina. Naime, priča o COP-u je počela još 2006. godine. Dakle u onih pet godina HDZ-ove vlade projekt nije zaživio, iako je napravljen registar, što je bila dobra osnova za COP. U ovom trenutku priča sa COP-om je čisto inženjerske prirode, dakle da li sustav, da li Fina sve to može akceptirati i ovaj broj koji je sada ušao je za mene bio i očekivan", smatra Bauk.

"Ovo što sada ide daje nam značajne uvide u to kako se troše proračunska sredstva i ovo je u stvari prvi put da Vlada ima malo jaču kontrolu", ističe minisatr Bauk. Kao najveće potrošače proračunskih sredstava Bauk je istaknuo za primjer pet KBC-ova, koji su ušli u COP. Oni su zajedno za plaće potrošili više od svih ministarstava zajedno, osim MUP-a i MORH-a, rekao je.

Maras ima za dati

Ministar Gordan Maras poručio je da neće rezati ono što dobivaju iz EU fondova. "Moje ministarstvo je ono koje potiče gospodarstvo i tu je sad pitanje reformskih poteza u koje su uključena ova velika ministarstva. Znači postoji Ministarstvo zdravlja, obrazovanja i tako dalje, tu su u biti potrebne najveće reforme za obaviti", rekao je.

"Ja imam za dati, ali ono što mi dajemo, dajemo velikim dijelom iz europskih fondova i sigurno nećemo rezati tamo gdje dobivamo iz Europe. Moje ministarstvo će svoje poticaje odraditi i pomoći da gospodarstvo krene naprijed", dodao je Maras.

'Moramo krenuti u druge projekte'

Ministar obrane Ante Kotromanović smatra da MORH više nema na čemu rezati.

"Mi i ove godine planiramo napraviti dosta ušteda i to ćemo sad izbacit podatak koliko smo samo u nabavi uštedjeli prošle godine. To su koje su nam pomogle da sve važne projekte zadržimo. Ove godine ja očekujem da se ne dira ništa, jer ja stvarno ne znam što bi nam mogli napraviti, mi radimo budući plan razvoja. Namjerno s tim sada malo kasnimo, zato što je to na razdoblje od deset godina i moramo točno predvidjeti koliki će biti gospodarski rast i kakva će biti projekcija proračuna za 2016. i 2017., zato što NATO inzistira od nas", poručio je Kotromanović.

"Moramo krenuti u druge projekte, moram vam najaviti bespilotne letjelice, mi moramo razmišljati o novim sustavima, koji neće samo koristiti oružanim snagama, nego čitavom društvu", zaključio je.

Pokrivanje u maniri dobrog gospodara

O rebalansu proračuna pitali smo i ministra branitelja Predraga Matića. "Mi smo prošle godine stvarno smanjili proračun do maksimuma i jednostavno ovaj iznos koji smo dobili za ovu godinu je suho podmirivanje svih zakonskih obaveza. Dakle, ja sam zadovoljan u tom smislu da ćemo imati sredstva za ispunjenje svega što smo predvidjeli u 2014.", rekao je Matić

"Nažalost, nije ostalo sredstava za ono što se kaže, kreativnost, ali manirom dobrog gospodara mi ćemo se pokriti", dodao je ministar.

Ako će biti potrebno još rezati, Matić ističe da je njegovo ministarstvo malo i da se te uštede mogu mjeriti u veličinama jedne, dvije ili pet milijuna kuna. "U cijeloj priči to je zanemarivo", zaključio je ministar Matić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene