Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do isteka datuma valjanosti

Ulaskom u EU neće se mijenjati važeći dokumenti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) postupno će se promijeniti gotovo svi osobni dokumenti, poput osobne iskaznice i vozačke dozvole, ali ih građani neće morati zamijeniti do isteka njihove valjanosti.

U MUP-u ističu da će se s vremenom brojni dokumenti promijeniti u kartične oblike, dok će neki imati ugrađene mikročipove i nosače podataka. Nove osobne iskaznice ili 'kartice' u prvoj će fazi imati OIB i 'unapređenu' zaštitu, a u sljedećoj ugrađeni elektronički nosač podataka. Prođe li predloženi zakon, nove osobne iskaznice počet će se izdavati već od 1. lipnja.

Putovnice bez natpisa Europske unije, registracije bez zvjezdica

>> VIDEO Ulaskom u Europsku uniju stižu novi dokumenti!

Zbog ulaska u EU neće se morati mijenjati putovnice jer su još 2009. usklađene s biometrijskim standardima, a stare će vrijediti do datuma valjanosti.

Putovnice izdane nakon 1. srpnja zasad neće imati natpis Europske unije, kao u drugim članicama, a u MUP-u još ne znaju kada će se taj natpis dodati.

Osim novih osobnih iskaznica, i vozačkih dozvola, koje će zbog zahtjevnije izrade biti skuplje, uvest će se i nove prometne dozvole, a planiraju se i nove registarske pločice za vozila.

No, iako je do ulaska u EU ostalo manje od dva mjeseca u MUP-u kažu da se još razmatraju rješenja oko uvođenja novih, redizajniranih registarskih pločica koje bi uz europski logo i oznaku države imale drugačije 'alfanumeričke' oznake, ali odluka o tome još nije donesena. No, već je sada poznato da se ni nove tablice s prepoznatljivim "europskim zvjezdicama" neće izdavati od 1. srpnja.

Čak i kada ih policija počne izdavati vozači ih neće morati zamijeniti, osim ako mijenjaju "registarsko područje", kupe novi automobil ili izgube staru. U MUP-u objašnjavaju da se time želi izbjeći nepotrebne troškove za građane.

Osim toga, navode, Hrvatska nije u obvezi pristupanjem u EU mijenjati postojeće registarske pločice, jer to nije određeno uredbom Vijeća EU-a o izgledu oznaka i znakova na tablicama.

Vozačke skuplje, osobne i mlađima od 16

Ulaskom u EU planira se izdavanje i izmjenjene prometne dozvole ali, kao i kod registarskih pločica, vlasnici ih neće morati mijenjati sve dok na postojećim imaju slobodnog mjesta za njezino produljenje. Knjižice vozila odlaze u povijest jer se planira ukinuti obvezu njena izdavanja.

Cijene novih registracija i prometnih dozvola još nisu određene jer, kažu u MUP-u, nije dovršen 'pravni okvir' o izgledu njihovih obrazaca.

Građani će ipak od 1. srpnja zbog povećanih troškova izrade skuplje plaćati vozačke dozvole koje će biti u kartičnom obliku s ugrađenim mikročipom. Izrađivat će ih Agencija za komercijalnu djelatnost, a cijena još nije poznata. Stare će vrijediti do datuma valjanosti, a najduže do 19. siječnja 2033. Po pravilniku usklađenim s EU direktivom 'prometne' će se izdavati u roku do 30 dana u redovnom i dva dana u žurnom postupku.

Osobne iskaznice moći će imati i djeca kako bi od 1. srpnja s roditeljima slobodno mogli putovati po članicama EU.

Mlađi od 21. 'osobne' će dobivati na pet godina. Starijm osobama iskaznice izdane prije 1. siječnja 2003. vrijedit će na području Hrvatske ali će ih morati zamijeniti ako, bez skuplje putovnice, žele putovati preko granice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene