Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Sve manje vjerujemo guverneru HNB-a, ali i predsjedniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U doba stalne krize i recesije u Hrvatskoj teško je vjerovati ikome. No, netko se ipak nalazi na samom vrhu piramide povjerenja u Hrvata. To su njihovi prijatelji i - hrvatska znanost.

Na samom vrhu institucija kojima Hrvati najviše vjeruju, prema istraživanju GfK Grupe, nalazi se znanost, ali i ljudi s kojima se druže. U brojkama to izgleda ovako: 65% hrvatskih građana vjeruje u znanost, dok prijateljima vjeruje njih 80%.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Policiji vjeruje otprilike svaki treći građanin, a povjerenje u nadređenog na poslu nalazi se na visokom, osmom mjestu (45%).

>> Kako se Hrvatska može izvući iz 'smeća'?

Crkvi u Hrvatskoj vjeruje nešto više od polovice građana (52%), kao i hrvatskom školstvu i liječnicima.

Ovo su ujedno i najveće brojke kojima se opisuje povjerenje Hrvata u institucije države u koju i nemaju previše povjerenja.

No, kome Hrvati najmanje vjeruju?

Na prvom mjestu najmanjeg povjerenja nalaze se političke stranke. Zanimljivo je da se razina povjerenja ne mijenja godinama iako su se i organizacije i čelništva pojedinih stranaka tijekom godina mijenjali, samo oko 6-7% Hrvata vjeruje političkim strankama.

U odnosu na prethodne godine promjene u povjerenju najuočljivije su kod institucije Haški sud koji je, vjerojatno nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, zadobio veće povjerenje među hrvatskim građanima: za razliku od lani kada je Haškom sudu vjerovalo samo 11% hrvatskih građana, sada mu vjeruje svaki treći građanin RH-a (32%).

Za razliku od Haškog suda kojem je porastao rejting među hrvatskim građanima, povjerenje u HNB i guvernera pada.



Točno prije godinu dana (prosinac 2011.) povjerenje u HNB i tadašnjeg guvernera imalo je 44% hrvatskih građana, dok u HNB i sadašnjeg guvernera vjeruje svega njih 25%.

Osim u HNB i guvernera, primjećuje se trend pada povjerenja i u predsjednika države. Lani je predsjedniku Josipoviću vjerovala skoro polovica hrvatske nacije (48%), dok sada povjerenje u predsjednika ima svaki treći građanin Hrvatske (34%).

Novoj Vladi, a pogotovo premijeru Milanoviću građani Hrvatske ukazali su veće povjerenje u odnosu na njihove prethodnike. Međutim, usprkos povećanju povjerenja, ono je još uvijek na niskoj razini – premijeru vjeruje 17% građana, a Vladi samo njih 14%. Zanimljivo je kako Vladi najmanje vjeruju Zagrepčani te obrazovaniji građani.

Hrvatska je na domaku ulaska u Europsku uniju kojoj povjerenje daje samo 22% hrvatskih građana. Više od polovice (54%) nema povjerenja u ovu instituciju.

Medijima vjeruje 21% hrvatskih građana, u potpunosti jednak broj kao i prije godinu dana.

Raste broj građana koji nemaju povjerenje u banke – ove godine 42% ne vjeruje bankama, dok 26% građana ima povjerenje u banke. Prošle godine bankama je vjerovalo 34% građana, a samo 1% više nije imalo povjerenja u banke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene