Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti i upozorenja

Evo kako zapravo nastaju lavine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lavine nisu česta pojava u Hrvatskoj, iako je baš ovo vrijeme - idealno za njihovo nastajanje. Naime, lavine nastaju na strmim planinama većeg nagiba, a posebno u slučajevima kada na stari, već zaleđeni snijeg padne veća količina novog snijega.

Velike lavine poput one na Kamešnici rijetke su na hrvatskim planinama. Duga tisuću i široka 150 metara nosila je sve pred sobom. Velike količine snijega na strmim padinama pogoduju nastanku lavina. 'Kad ima ovoliko snijega, kada ima snijega staroga i novoga koji je različite strukture i onda ploča novoga snijega krene, e to je ta lavina', objašnjava Hrvoje Babić iz HGSS-ove stanice u Delnicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija spašavanja Užas u Sloveniji: Lavina zatrpala sedmero ljudi, ima teško ozlijeđenih, uspjeli izvući samo dvoje Spašavanje nakon lavine u Indiji - 2 Spašavanje u tijeku VIDEO Velika lavina zatrpala turiste: Poginulo sedmero ljudi, a neki od spašenih u kritičnom su stanju

Nađu li joj se ljudi na putu pomoć mora biti brza. 'Osobe umiru od gušenja, ostali oblici, znači ono ugrožavanje tipa velikih ozljeda, hipotermije, tek kasnije dolaze do izražaja, znači ovo je najveći problem', kaže doktorica Jelena Pavić Mamula iz GSS-a Delnice.

>> GSS pronašao tijelo alpinista nestalog u lavini na Kamešnici

Da bi se izbjegle nesreće treba poštovati osnovna planinarska pravila. 'Ne bi trebalo ići barem tri dana nakon novih padalinskih oborina snijega, i nikako ne smijete ići sami u planinu, pričekati da se tlo stabilizira i što misli pasti to će pasti, odronit će se i poslije ste puno sigurniji', savjetuje Goran Zaborac, pročelnik HGSS stanice Delnice.

Ovogodišnja izrazito snježna zima pogoduje nastanku lavina. Stoga u planine treba krenuti s velikim oprezom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene