Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golema nezaposlenost

Ervenik: Nebitno im je piše li nezaposlenost na ćirilici ili latinici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovaru i još dvadesetak općina, mora biti osigurana dvojezičnost. Međutim, to tamošnjem stanovništvu i nije najvažnija stvar. U općini Ervenik je tako svejedno piše li se riječ 'nezaposlenost' na latinici i ćirilici jer je na oba pisma golema.

U lijepoj i živopisnoj općini Evernik, gdje od 1024 stanovnika živi 98 posto srpskog stanovništva, dvojezičnost nije upitna. Uskoro će i na tabli, na ulazu u Evernik, osvanuti dvojezični natpis. No, u općini kažu da bi realizacija mogla biti otežana čisto iz jednog razloga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

Naime, možda na računu neće imati novca za nove table. Mjesecima općinari sami sebi nisu isplatili plaće. 'Zadnjih nekoliko plaća, znači 4 ili 5 nije isplaćeno. Razlog je vjerojatno taj što smo imali neke obveze i sada novi zakon o ovrhama', rekao je Mirko Kovačević, zamjenik načelnika općine Evernik.

>> Ćirilica u Vukovaru: 'Dvojezični natpisi bili bi pravi ispit suživota'

Od 1024 stanovnika u Erveniku samo dvadesetak radi. U jednom od dva ugostiteljska objekta je hladno. Radijator je ove zime ostao ispod stola i ne koristi se. 'Štedi se struja da bi se nekako izvukli tri, četiri mjeseca pa krećemo na proljeće. Malo bolje će biti', rekla je Slavica Ljubović.

Djece ima vrlo malo, mladi ne mogu naći četvrtog igrača kako bi boćali. Koliko je u takvim okolnostima uopće važna dvojezičnost? 'Ja sam prosvjetni radnik, jezik mi je struka. Ne mogu zbog struke to zanemariti, ali ponavljam, osnovni zadatak je osigurati egzistenciju ovim ljudima', rekao je Mirko Vujanić.

I Hrvati ovdje žive jednako teško. 'Imam 70 ovaca. Udaljeni smo od svega. Za otići doktoru treba nam 100, 150 kuna', požalio se Petar Ivanković. Kojim god slovima bila obilježena tabla, ona znači da smo ušli u jednu od najsiromašnijih hrvatskih općina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene