448698
448698
448698
448698
448698

EU spreman pomoći Turskoj u ispunjavanju uvjeta za bezvizni režim

  • , 01.09.2016., 15:33
  • Autor:
  • komentara

Povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos na konferenciji za novinare održanoj u Ankari rekao je da je EU spreman "uskoro" pomoći Turskoj da ispuni i posljednje pojedinosti sporazuma o jamčenju bezviznog režima za turske državljane, no nije precizirao kada.

 
 
 
 
Dimitris Avramopoulos (Foto: AFP)
Dimitris Avramopoulos (Foto: AFP)

Povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos u četvrtak je izjavio da je Turska napredovala kada je posrijedi dogovor o jamčenju bezviznog režima za turske državljane u EU-u, ali da Ankara još uvijek mora ispuniti neke standarde prije njegove primjene, dok je Turska je upozorila da neće primijeniti sporazum o readmisiji s EU ako njezini građani ne budu mogli slobodno putovati u zemlje Unije kao što im je obećano.

Ankara i Bruxelles ove su godine postigli dogovor po kojemu će Turska kontrolirati priljev migranata prema Europi, a zauzvrat će se njezinim državljanima dopustiti putovanja bez viza u zemlje Europske unije.

Turska neće primijeniti sporazum o readmisiji s EU-om čiji je cilj zaustaviti priljev ilegalnih migranata, ukoliko ne dobije jamstvo o bezviznom režimu putovanja u zemlje članice EU-a za svoje državljane, u skladu s obećanjem, rekao je u četvrtak turski ministar za europske poslove Omer Celik.

Dodao je da se Turska drži sporazuma dogovorenog u ožujku s Bruxellesom o migrantima i da ispunjava svoje obveze. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se