Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Imali su samo 20 i nešto godina'

Erdut: 19. obljetnica sjećanja na poginule 'Tigrove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mjestu pogibije šestorice pripadnika Prve gardijske brigade 'Tigrovi' u bivšem odmarilištu Vodovoda u Erdutu, članovi Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i Udruge hrvatskih branitelja Dalja obilježili su 19. obljetnicu njihova stradanja u obrani Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Dalj Ivo Kovčalija, koji je u to vrijeme bio zapovjednik daljske policijske postaje, kazao je kako su poginuli mladići, pripadnici 'Tigrova', bili iz cijele Hrvatske, te da su 'imali samo 20 i nešto godina i da su srcem krenuli u obranu domovine'. Prisjećajući se ratnih događanja, kazao je kako su kao pomoć obrani tamošnjeg stanovništva nakon srpske blokade ceste kod Bijelog Brda došli pripadnici 'Tigrova' iz Zagreba, njih stotinjak, koji su bili smješteni u odmaralištu 'Vodovoda' u Dalju. Bez ikakva upozorenja pripadnici bivše JNA su 24. srpnja noću prije 19 godina iz Srbije ispalili 24 minobacačke granate, od kojih su poginula šestorica 'Tigrova' a desetak je ranjeno.

Pročitajte i ovo Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Tužna obljetnica Vukovarci se prisjećaju žrtava Borova naselja: "Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom" Slika nije dostupna Dan Europske unije Josipović: Nije dovoljno osuditi i zatvoriti, već i oduzeti imovinu

Odmarilište je razoreno, te su 'Tigrovi' premješteni na drugu lokaciju. Ranjenici su prebačeni prvo do Aljmaša a potom u osječku bolnicu, kazao je. Budući da je odmarilište bilo razoreno pripadnici Prve gardijske brigade dislocirani su na novi prostor. Podsjetio je kako se taj zločin JNA dogodio samo nekoliko dana uoči masakra policajaca u daljskoj policijskoj postaji 1. kolovoza 1991. nakon čega je uslijedilo i progonstvo Daljaca, Erdučana, Aljamašana.

Danas prvi put javno obilježavamo pogibiju hrabrih 'Tigrova', 'premda su suborci i mi koji smo sudionici tih događanja odlazili na mjesto tragedije i palili svijeće u znak sjećanja na njihove žrtve'. Planiramo do sljedeće godine, kada će se navršiti 20 godina od te teške tragedije napraviti spomen-obilježje na mjestu stradanja 'Tigrova', rekao je Kovčalija.

Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, kazao je kako se njihove žrtve ne smije zaboraviti. Izrazio je zadovoljstvo što će se mjesto njihova stradanja dostojanstveno obilježiti. Na komemoraciji je u ime ministra obitelji, branitelja i međuneracijske solidarnosti bio Mladen Lončar, koji je rekao kako se to mjesto mora u znak sjećanja na nevine žrtve dostojanstveno obilježiti u čemu će sudjelovati i Ministarstvo. Na mjestu pogibije šestorice 'Tigrova' položeni su vijenci i upaljene svijeće. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene