Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili epidemiolozi

Englezi i Nijemci upozorili građane koji putuju u Hrvatsku: Turisti se zarazili parazitom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon boravka na istarskom poluotoku, velik broj njemačkih turista zarazio se crijevnom infekcijom koja izaziva proljev, povraćanje, bolove u trbuhu i temperaturu.

Njemački i engleski mediji upozorili su svoje građane na povećani oprez oko putovanja u Hrvatsku zbog povećanog broja zaraza parazitom koji uzrokuje proljev.

U roku od dva mjeseca, dvadesetak njemačkih turista se zarazilo Cryptosporidium infekcijom koja može uzrokovati povraćanje, bolove u trbuhu i temperaturu. Čak 23 slučaja, prvenstveno na istarskom poluotoku, povezana su s izloženosti u kontaminiranim bazenima.

Kriptosporidioza je crijevna infekcija koja se širi preko kontaminirane vode ili hrane, a parazit je otporan na klor te u bazenima može preživjeti i do tjedan dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija slijepi putnik Letio za SAD bez putovnice, karte i vize pa ga pritvorili: Tvrdio da se ničega ne sjeća, stigla i presuda

Zdravstveni djelatnici izrazili su zabrinutost jer su stope zaraze veće nego inače, budući da se godišnje pojavi manje od pet slučajeva.

Slučajeve zaraze istraživali su epidemiolozi s Instituta za globalno zdravlje Heidelberg i Instituta Robert Koch, a točan uzrok zasad nije poznat. Međutim, istraživanje je pokazalo da je 14 od 15 zaraženih ispitanika za vrijeme svog odmora koristilo bazene u smještaju.

Isto tako, porast oboljelih bio je specifičan za turiste koji su boravili u Hrvatskoj, jer kod onih koji su boravili u popularnim odredištima u Francuskoj, Grčkoj i Italiji, nema porasta oboljelih od spomenutog parazita.

Pročitajte i ovo Požar u Horvaćanskoj - 3 Intervencija u tijeku FOTO Gorio stan u Zagrebu: Pozvana hitna pomoć, jedna osoba se nagutala dima

Zanimljivo je i važno napomenuti da je kakvoća mora na hrvatskim plažama u Istri tijekom ljeta 2023. godine bila ocijenjena kao izvrsna.

Kako piše Upday, da bi se izbjegla zaraza kriptosporidiozom važno je pridržavati se higijenskih postupaka kao što je pranju ruku, posebice prije pripreme ili konzumiranja hrane ili nakon rukovanja sa sirovom hranom, korištenjem toaleta ili mijenjana pelena.

Usto, turistima se savjetuje da ne piju netretiranu vodu u zemljama upitne vodoopskrbe i da prije konzumacije operu i ogule voće. Da bi se zaraza spriječila, važno je suzdržati se plivanja ako imaju proljev te izbjegavati gutanje vode u bazenima i jezerima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene