Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"država može učiniti nešto"

Stručnjak za Dnevnik Nove TV o rastu cijena goriva te ima li razloga za optimizam: "Ako gledamo raspoloživost nafte i naftnih prerađevina, to nije nikakav problem"

Od danas su ponovno veće cijene goriva, ali i bojazan da se tom rastu cijena u krizi ne nazire kraj. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović o tome je razgovarala sa energetskim stručnjakom Mirom Skalickim.

Od ponoći je opet poskupjelo gorivo. Litra eurosupera 95 skuplja je 60-ak lipa, pa je nova cijena 13,24 kune. Nešto manje poskupila je litra eurodizela, za 19 lipa, pa od ponoći stoji 13,47 kuna. Također, za 19 lipa poskupio je i plavi dizel, na 9,58 kuna po litri.

"Za sada nema naznaka da bi se cijene mogle stabilizirati ili smanjiti. Čuli smo jučer premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da će vidjeti što mogu", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, koja je razgovarala s energetskim stručnjakom Mirom Skalickim.

"Teško je reći do kada će cijene goriva ovako rasti. Ako gledamo energetski aspekt, odnosno raspoloživost nafte i naftnih prerađevina, to nije nikakav problem. U svijetu ima i bit će. Problem je politički - rat u Ukrajini. Kako će se stvari tamo razvijati, o tome će ovisiti i cijene", istaknuo je Skalicki. 

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva Još jedno poskupljenje Ovo su nove cijene goriva: Od ponoći vožnja još skuplja, dio vozača će to znatnije osjetiti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice za Hrvatsku Kako bez ruske nafte? U Vladi oprezni, poduzetnici optimistični: "Ovo je sad izvanredna prilika da se nešto promijeni"

Naveo je kako se nada da će doći do smirivanja. Svaki put kada je došlo do smirivanja, rekao je Skalicki, vidjeli smo laganu tendenciju cijena prema dolje.  "Neoprezne izjave, prekid pregovora i slično, svaki put vraćaju cijenu na neku višu razinu. Sve što će se zbivati u rukama je političara", istaknuo je.

Kazao je i kako je teško procijeniti koliko bi cijene mogle dodatno rasti. "Vjerujem da cijene mogu ostati na ovim razinama gdje jesu, obzirom na cijenu nafte koja je 110 dolara po barelu", rekao je Skalicki. 

Gledajući kratkoročno, kaže Skalicki, nema razloga za optimizam. "Do kraja godine, vjerujem da se situacija može smiriti i da bi moglo biti pozitivno", zaključio je. 

Pročitajte i ovo Davor Štern, energetski konzultant Teški dani pred vozačima Cijene goriva i do 20 kuna po litri? Hrvatski naftni stručnjak: "Ne bih to isključio"

Pročitajte i ovo Olditimer (Printscreen Informer) barem 10 posto Rastu cijene goriva, rabljenih vozila, a ni budućnost nije svijetla: Imati limenog ljubimca bit će sve skuplje

Skalicki je rekao i kako država može učiniti nešto po pitanju rasta cijena. "Što je viša cijena, to raste i apsolutni iznos PDV-a. Kako cijena na benzinskim postajama raste, u njoj je osnovica PDV-a, što je osnovica viša - država ubire više sa osnove PDV-a. Na Vladi je da procijeni koje su to brojke i visina cijena na kojoj će intervenirati", zaključio je Skalicki. 

Osvrnuvši se na sankciju Europske unije kojom se namjerava uvesti embargo na uvoz nafte iz Rusije, Skalicki je rekao kako će se to reflektirati na cijene naftnih prerađevina. "Ne mislim da je Hrvatska izolirana. Kako će se cijene naftnih prerađevina kretati u Europi, tako će i Hrvatska prolaziti. Niti bolje, niti lošije", rekao je Skalicki za Dnevnik Nove TV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene