Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno

Povlaštene mirovine ipak se režu u srpnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je predstavila izmjene stopa poreza na dohodak, Vlada je na meti kritika.

Oporba i sindikati Banske dvore nazivaju 'superhikom' koji uzima siromašnima, a daje bogatima. Premijerka pak mijenja zadane rokove za već određene mjere izlaska iz krize. Povlaštene mirovine treba smanjiti i to pod hitno. Oštro je to kolegama poručila premijerka. Kako doznaje Nova TV već se mijenja plan i tako će se te povlaštene mirovine rezati u srpnju, a ne sljedeće godine kako je planirano. Na povlaštene mirovine država godišnje troši sedam milijardi kuna. Vlada želi uštedjeti milijardu. Rupa u mirovinskom fondu je ogromna. Kome i kako rezati bit će teško odlučiti jer u povlaštene mirovine ulaze najvećim brojem branitelji, dakle biračko tijelo HDZ-a. Dosta novca odlazi na umirovljene političare, ali i borce NOB-a, akademike i ostale. To je tek jedna mjera, provjerili smo ostale te kako su ih dočekali oporba i socijalni partneri.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

>> Veća primanja za milijun i pol ljudi: Znate li za koliko?

Građani su počeli odbrojavati dane. Od prvoga srpnja optimistično premijerka najavljuje mjere koje će osjetiti većina građana, a što nam to zapravo do jeseni vlada sprema! Glomazna državna uprava, ali i ljudstvom prenatrpana državna poduzeća još će pričekati. U Vladinu programu na red dolaze tek za godinu i pol dana, dakle netom pred izbore, plan će napraviti ubrzo pa čekati. 'Ima jedno pet do šest posto ljudi koji ne odrađuju svoj posao, na odgovarajući način i bez njih se ništa ne bi dogodilo ni u javnoj ni u državnoj službi', rekao je Vilim Ribić iz sindikata znanosti.

'Zašto su se nagrađeni najbogatiji?'

Nagomilani kadrovi na lokalnoj razini mogu odahnuti. Smanjenje broja općina i gradova vlada u svojem planu predviđa tek za tri i pol godine. Naravno ako do tada ne dođe do promjene vlasti i plana. 'Ne znamo tko će provesti te mjere. Gospođa Kosor nije birala Vladu, ona je instalirana. Ako se ona mora dopisivati sa svojim ministrima jer joj se neće javiti na telefon, pitanje je mogu li provesti mjere koje su si sami zacrtali', kaže Milanka Opačić iz SDP-a. Vladine mjere tek je letimično proučio predsjednik Ivo Josipović. Za sada kritika nema.

'Nadam se da su mjere efikasne i pravovremene i ono što uvijek ističem da su pravedno raspoređene', kaže Josipović. No oporba i sindikati su glasni, trenutno najglasniji oko poreza na dohodak koji, kažu udara na srednji sloj. 'Kao ona priča o superhiku, tu se najviše nagrađuju najbogatiji', smatra Ribić. 'Oni koji imaju 30 tisuća kuna dobiti će oko dvije na plaću. N znam zašto su se oni najbogatiji nagradili', rekla je Opačić. Premijerka mjere, ali ni kritike više ne želi komentirati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene