251185
251185
251185
251185
251185

EKSKLUZIVNO: Grijanje poskupljuje 35 posto za 123.000 kućanstava!

  • , 15.09.2012., 19:03
  • Autor:

HEP je poslao zahtjeve u šest gradova za poskuljenjem grijana i do 35 posto. Stanovnici Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora dobit će veće račune za grijanje.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Obrazloženje je već poznato. Cijena se nije mijenjala godinama, gomilaju se gubici i bit će sve gore, ako ne poskupimo. A inače što se HEP-a tiče, danas je počela sezona grijanja.

Peć Ane Đurić još će dugo biti prekrivena. Upalit će je krajem listopada da uštedi jer mirovina je mala. 'Obučem si i dva pulovera i dve veste ako treba da kasnije ložim. Ako ložim u sobama, ne ložim u kuhinji i obrnuto', rekla je Ana Đurić. Štedljivost će itekako biti potrebna jer u HEP-u planiraju poskupljenje.

>> Počinje sezona grijanja!

'Mi smo u skladu s procedurom predložili jedinicama lokalne samouprave da povećamo cijene. Poskupljenje bi bilo na razini 36,7 posto', izjavi oje Robert Krklec, direktor HEP toplinarstva. Grijanje bi tako poskupjelo u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku i Sisku za približno 123.000 kućanstava. 'Razlog su povećani troškovi goriva koje čini više od 75 posto u strukturi troškova. Moram naglasiti da nismo cijene mijenjali od početka 2009. godine', dodao je Krklec.

Da bi HEP povisio cijenu grijanja prvo mora dobiti blagoslov gradskih čelnika što će biti vrlo teška politička odluka uoči nadolazećih lokalnih izbora. Ovolikim poskupljenjem mjesečni račun od 400 kuna popeo bi se na 550. Josip Knežević grije se na toplanu i ovo bi mu poskupljenje bilo kao omča oko vrata. 'Ja sam i ovako na laktovima,a ovo će me kao krticu sterati u zemlju', rekao je Josip.

Biti će to izbor manjeg zla, ako politika zaustavi poskupljenje - stradat će HEP. No, i te dugove za nekoliko godina platit će građani. Ako mu dopusti poskupljenje, HEP će smanjiti minus, a 123 tisuće obitelji gubiti i 150 kuna na mjesec.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se