251185
251185
251185
251185
251185

EKSKLUZIVNO: Grijanje poskupljuje 35 posto za 123.000 kućanstava!

  • , 15.09.2012., 19:03
  • Autor:
  • komentara

HEP je poslao zahtjeve u šest gradova za poskuljenjem grijana i do 35 posto. Stanovnici Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora dobit će veće račune za grijanje.

 
 
 
 

Obrazloženje je već poznato. Cijena se nije mijenjala godinama, gomilaju se gubici i bit će sve gore, ako ne poskupimo. A inače što se HEP-a tiče, danas je počela sezona grijanja.

Peć Ane Đurić još će dugo biti prekrivena. Upalit će je krajem listopada da uštedi jer mirovina je mala. 'Obučem si i dva pulovera i dve veste ako treba da kasnije ložim. Ako ložim u sobama, ne ložim u kuhinji i obrnuto', rekla je Ana Đurić. Štedljivost će itekako biti potrebna jer u HEP-u planiraju poskupljenje.

>> Počinje sezona grijanja!

'Mi smo u skladu s procedurom predložili jedinicama lokalne samouprave da povećamo cijene. Poskupljenje bi bilo na razini 36,7 posto', izjavi oje Robert Krklec, direktor HEP toplinarstva. Grijanje bi tako poskupjelo u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku i Sisku za približno 123.000 kućanstava. 'Razlog su povećani troškovi goriva koje čini više od 75 posto u strukturi troškova. Moram naglasiti da nismo cijene mijenjali od početka 2009. godine', dodao je Krklec.

Da bi HEP povisio cijenu grijanja prvo mora dobiti blagoslov gradskih čelnika što će biti vrlo teška politička odluka uoči nadolazećih lokalnih izbora. Ovolikim poskupljenjem mjesečni račun od 400 kuna popeo bi se na 550. Josip Knežević grije se na toplanu i ovo bi mu poskupljenje bilo kao omča oko vrata. 'Ja sam i ovako na laktovima,a ovo će me kao krticu sterati u zemlju', rekao je Josip.

Biti će to izbor manjeg zla, ako politika zaustavi poskupljenje - stradat će HEP. No, i te dugove za nekoliko godina platit će građani. Ako mu dopusti poskupljenje, HEP će smanjiti minus, a 123 tisuće obitelji gubiti i 150 kuna na mjesec.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se