Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 6 gradova

EKSKLUZIVNO: Grijanje poskupljuje 35 posto za 123.000 kućanstava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HEP je poslao zahtjeve u šest gradova za poskuljenjem grijana i do 35 posto. Stanovnici Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora dobit će veće račune za grijanje.

Obrazloženje je već poznato. Cijena se nije mijenjala godinama, gomilaju se gubici i bit će sve gore, ako ne poskupimo. A inače što se HEP-a tiče, danas je počela sezona grijanja.

Pročitajte i ovo Plin - 5 Skupi plin - skuplji prozvodi Zbog strelovitog rasta cijena plina dublje ćemo posezati u novčanik, ali HERA za građane ima jednu dobru vijest Igor Grozdanić Visoke cijene Očekuju li nas ogromni računi za struju i plin? Analitičar: "Energije će biti, ali treba se spremiti za crne scenarije"

Peć Ane Đurić još će dugo biti prekrivena. Upalit će je krajem listopada da uštedi jer mirovina je mala. 'Obučem si i dva pulovera i dve veste ako treba da kasnije ložim. Ako ložim u sobama, ne ložim u kuhinji i obrnuto', rekla je Ana Đurić. Štedljivost će itekako biti potrebna jer u HEP-u planiraju poskupljenje.

>> Počinje sezona grijanja!

'Mi smo u skladu s procedurom predložili jedinicama lokalne samouprave da povećamo cijene. Poskupljenje bi bilo na razini 36,7 posto', izjavi oje Robert Krklec, direktor HEP toplinarstva. Grijanje bi tako poskupjelo u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku i Sisku za približno 123.000 kućanstava. 'Razlog su povećani troškovi goriva koje čini više od 75 posto u strukturi troškova. Moram naglasiti da nismo cijene mijenjali od početka 2009. godine', dodao je Krklec.

Da bi HEP povisio cijenu grijanja prvo mora dobiti blagoslov gradskih čelnika što će biti vrlo teška politička odluka uoči nadolazećih lokalnih izbora. Ovolikim poskupljenjem mjesečni račun od 400 kuna popeo bi se na 550. Josip Knežević grije se na toplanu i ovo bi mu poskupljenje bilo kao omča oko vrata. 'Ja sam i ovako na laktovima,a ovo će me kao krticu sterati u zemlju', rekao je Josip.

Biti će to izbor manjeg zla, ako politika zaustavi poskupljenje - stradat će HEP. No, i te dugove za nekoliko godina platit će građani. Ako mu dopusti poskupljenje, HEP će smanjiti minus, a 123 tisuće obitelji gubiti i 150 kuna na mjesec.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene