Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo nije bio normalan rat'

Ekskluzivno: 'Danski vojnici su slušali UN, neće biti istrage'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je danski vojnik javno priznao kako je zajedno s kolegama mirovnjacima gledao zločine nad srpskim civilima u Dvoru na Uni 1995. Danska neće pokretati nikakvu istragu.

Potvrdio je to danski veleposlanik s kojim smo danas ekskluzivno razgovarali o zločinima koje su vojnici njegove zemlje samo promatrali, a mogli su sve spriječiti. On tvrdi da su slušali UN. 'Mogli smo učiniti nešto, ja sam mogao učiniti nešto', rekao je danski vojnik Jan Wellendorf kojem neće biti ništa. Nakon što je šokirao dansku, ali i hrvatsku javnost pričom o zločinima u Dvoru 1995. koje je zajedno s kolegama samo gledao neće biti tužen zbog odavanja vojne i državne tajne.

Pročitajte i ovo Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega" Ilustracija njemačkog vojnika osumnjičenog za četverostruko ubojstvo Policija sumnja na motiv Strašan zločin u Njemačkoj: Vojnik ubio četiri osobe, među njima i dijete

'Ne, Danska neće pokretati nikakvu istragu. Slučaj je zatvoren cijelo vrijeme. Provodili su ga UN i sud u Haagu, a Danska neće ništa pokretati', rekao je Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Zagrebu.

>> Danska tuži svog vojnika zbog istupa o ubijenim Srbima

>> Danski vojnici: U Hrvatskoj nismo spriječili pokolj devet hendikepiranih Srba

Ni UN ni Hag nisu došli ni do kakvih rezultata. Kako je moguće da mirovnjaci samo promatraju jedan zločin, ako bi njihov zadatak trebao biti upravo suprotan, danski veleposlanik ne zna. Ali pozitivno gleda na istragu koja je otvorena u Hrvatskoj.

'Ovo nije bio normalan rat'

'To je znak da Hrvatska Vlada želi ići do kraja, ispuniti sve obveze i rasvijetliti sve događaje iz 1995. To je doista vrlo dobar znak. Mnoge stvari su se dogodile tijekom tog rata. Stvari su doista čudne. Ovo nije bio normalan rat. Mnogo se toga promijenilo', rekao je Weber. Naredba da danski mirovnjaci ne reagiraju, objašnjava, nije stigla iz Danske, već iz UN-a pod kojim su se nalazili. Zašto je došla baš takva naredba ako se mogao spriječiti zločin veleposlanik ne želi nagađati.

'Doista ne znam. U Hrvatskoj sam bio 1991., ali ne i 1995. I doista ne mogu komentirati na što je mislio. Mogu jedino reći da je doista jako, jako tužno, kad nevini ljudi stradaju', dodao je Weber. I dok je za Kraljevinu Dansku ovaj slučaj zatvoren, mirniji u srcu je i danski vojnik. I to jer je stravična priča nakon 16 godina napokon otkrivena. Sada su na potezu tužitelji i istrage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene