Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odao vojnu i državnu tajnu

Danska tuži svog vojnika zbog istupa o ubijenim Srbima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski vojni sud sprema tužbu protiv Jana Wellendorfa, danskog vojnika koji je prvi progovorio o ubojstvu 12 srpskih civila u Osnovnoj školi u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. Sud smatra kako je Wellendorf, koji je bio pripadnik 'plavih kaciga', odao vojnu i državnu tajnu i zbog toga će biti procesuiran, piše Blic.

Mira Pavlović iz Zavoda za izbjeglice u Kopenhagenu je kazala kako je Wellendorf uplašen jer je čuo da Srbija sprema optužnicu pred Haškim tribunalom protiv Danaca koji su u vrijeme masakra bili oko škole.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

>> 'Danski je vojnik dobio naređenje da ništa ne radi i promatra zločin'

'Danske vlasti ne poduzimaju ništa i za sada ne namjeravaju pokrenuti bilo kakvu istragu oko odgovornosti za zločin u Dvoru. Bojnik Jorn Jensen se jučer pojavio u tužilaštvu kako bi demantirao izjavu Wellendorfa. Novinarima je izjavio da ne zna ništa o masakru na Dvoru, dok je drugi zapovjednik, Jorgen Kold, rekao da nakon 16 godina ne želi pričati o tome tko je što mogao, a nije učinio. On je još i dodao da su danski vojnici dobili naređenje da interveniraju samo ukoliko netko puca na njih', kazala je za Blic Mira Pavlović.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene