Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transkripti iz 2005.

EKSKLUZIVNO: 2005. htjeli izručiti Gotovinu, sada štite dignitet Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekskluzivno Dnevnik Nove TV u posjedu je transkripta sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost iz veljače 2005., koja je očito bila završna riječ prije uhićenja generala Gotovine.

Podsjetimo, u našem Dnevniku jučer je o tome govorio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je za sve optužio Račanovu Vladu zbog njezine odluke iz 2000. godine. 'Grozno. U šoku. Stresno. I teško', tako je svoje osjećaje prilikom izricanja presude opisao Vladimir Šeks. Gostujući u Dnevniku Nove TV rekao je kako će Vlada učiniti sve da zaštiti dignitet Oluje. A odgovornost za sve što se dogodilo s Gotovinom prebacio je na Račanovu Vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Riječ je o jeftinoj podvali' Mesić za 'Politiku': Hajka na mene zbog skretanja pozornosti Slika nije dostupna Veže ih nezadovoljstvo The Economist: I Srbi i Hrvati prosvjeduju iz sličnih razloga

>> 'Vlada će imati takav instrumentarij koji će slomiti kičmu presudi'

>> 'Bošnjaković je generalima ponudio svu pravnu pomoć'

'Ona je omogućila i dopustila da se mimo odluke Hrvatskoga sabora da se procesuiraju kaznena djela počinjena u Oluji', rekao je Šeks. Iz SDP-a nema odgovora, poručuju da se ne žele spuštati na Šeksov nivo i politički prepucavati. U međuvremenu, došli smo i u posjed dokumenta od 4. veljače 2005., kada je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost bivši premijer članovima vijeća izrekao poznatu rečenicu.

'U ovom trenutku ključna zadaća koja stoji ispred MUP-a, sigurnosnih službi i svih ostalih mjerodavnih tijela RH locirati, uhititi i izručiti umirovljenog generala Gotovinu u Haag', bile su riječi Ive Sanadera. Bio je to trenutak kada je očito zapečaćena sudbina najpoznatijeg generala. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić hvalio se kako sigurnosne službe zajedno sa MUP-om održavaju redovite sastanke čija se izvješća šalju u Haag.

Kako će ga locirati i uhititi, članove je izvijestio i tadašnji šef tajnih službi, Tomislav Karamarko. 'Aktivnosti se provode na cijelom području Hrvatske, posebno na području Zagreba i Zadra. Posebna pozornost posvećuje se određenim krugovima ljudi koji imaju kontakt s Gotovinom. Provode se mjere tajnog prikupljanja podataka, mjere praćenja i obavljeno je više obavijesnog razgovora', pisalo je u Karamarkovom priopćenju.

Nakon rasprave, na prijedlog Stjepana Mesića i Ive Sanadera, predloženo je da 'sva mjerodavna tijela moraju maksimalno intenzivirati i operacionalizirati aktivnosti glede lociranja, uhićenja i izručenja generala Gotovine'. Prije tri dana Gotovina je osuđen i sada svi u isti glas poručuju: Hrvatska će učiniti sve da se zaštiti dignitet Oluje i Domovinskog rata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene