Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veže ih nezadovoljstvo

The Economist: I Srbi i Hrvati prosvjeduju iz sličnih razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni britanski list The Economist pronašao je sličnost nedavnih prosvjeda protiv presude generalima u Zagrebu i prosvjeda srpskih radikala u Beogradu.

'I Srbi i Hrvati su ljuti. Motivi njihovih prosvjeda mogu biti različiti no ispod površine njihovo nezadovoljstvo je jako slično. U Hrvatskoj je atmosfera loša već mjesecima, a presuda generalima je u javnosti izazvala veliki šok i mnogi smatraju kako se gazi po oslobodilačkoj ulozi Domovinskog rata. Vlada pod vodstvom Jadranke Kosor prvotno se nadala kako će presuda biti blaga ili čak oslobađajuća te sada poručuju kako će učiniti sve da se presuda poništi preko žalbe', piše list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Transkripti iz 2005. EKSKLUZIVNO: 2005. htjeli izručiti Gotovinu, sada štite dignitet Oluje Slika nije dostupna 'Opozicija samo čeka MMF' Economist: Očekuje se skoro uhićenje Sanadera

Ističu kako cijela situacija utječe na stav Hrvata o ulasku u EU. List se dodiruje i bivšeg premijera Ive Sanadera i nedavno privedenog direktora u Ini Bojana Mikovića za kojeg kažu da je 'posljednja žrtva antikorupcijskih akcija u Hrvatskoj čiji je najveći 'skalp' bio Sanader'.

>> 'Hrvatska nije poduzela sve da Oluju prikaže u pravom svjetlu'

>> Nikolić i dalje štrajka glađu, ali stanje mu je stabilno

'Sanader dolazi iz Splita, a general Gotovina je bio glavni u splitskoj vojsci 1995. godine. Danas Splićani prosvjeduju protiv gradnje u parku Marjan, što je cilj bogatom gradonačelniku i njegovoj djevojci', ističe The Economist. List navodi kako gospodarska situacija u cijeloj Hrvatskoj nije baš sjajna te da je velika razlika  u razvoju Zagreba i regije.

Za Srbiju ističu kako većina srpskih glasača ne voli radikala Tomislava Nikolića. 'Njegova stranka odvojila se od druge ekstremne stranke čiji je vođa nekoć izjavio kako će 'kopati Hrvatima oči hrđavom žlicom. No, Srbi su danas jako ljuti na vladu za koju misle da samo pomaže bogatima u bogaćenju, a zaboravlja obične građane. Sve više Srba je spremno zaboraviti prošlost i poduprijeti Nikolića. Populizam je iz sličnih razloga u sve većem porastu diljem Balkana', završava The Economist.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene