Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga Eko Kvarner:

'Istraživanje i eksploatacija nafte preopasan i nepotreban projekt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Eko Kvarner iz Omišlja ocijenila je u petak u priopćenju da su istraživanje i eksplatacija plina u Jadranu relativno prihvatljivi, a istraživanje i eksploatacija nafte preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira nesposobna i neodgovorna Vlada.

"Naša udruga i dalje smatra da je istraživanje i eksplatacija plina u Jadranu, po dosadašnjim višedesetljetnim iskustvima, relativno prihvatljiv projekt, ali kada se radi o istraživanju, a pogotovo eksplataciji nafte, smatramo da je to preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira jedna očito nesposobna i neodgovorna Vlada", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu''

Iz Eko Kvarnera ističu da su danas na internetskim stranicama objavili dokument za koji "imaju spoznaju da je konačna verzija 'Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu' te još neke prateće dokumente".

Eko Kvarner: Onečišćenja iz Rafinerije sve češća

"Na taj smo se potez odlučili suočeni s upravo suludim ponašanjem Vlade koja je na današnjoj sjednici nastavila proces dodjeljivanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu kompanijama koje su za to iskazale interes", ističe se u priopćenju.

Iz Eko Kvarnera tvrde kako u vezi s objavljenim dokumentom svih 20-ak konzultiranih stručnjaka smatra da je njegova kvaliteta skandalozna i da je ta studija, kao i odbačena Studija utjecaja na okoliš za projekt 'Družba Adria', pisana da opravda, a ne da ocijeni predloženi i opasan zahvat za okoliš.

Osim toga, smatraju da je cijeli proces dodatno skandalozan i društveno veoma opasan zbog najmanje tri razloga.

Kao prvi razlog navode to što je dodjeljivanje koncesija počelo a da se nisu ispunili zakonski uvjeti, tj. nije proveden zakonski propisan postupak procjene utjecaja na okoliš jer skandalozna studija koju su danas objavili nije prošla čak ni internu ocjenu u tijelima Vlade.

Drugi je razlog to što se cijeli proces vodi bez ikakve javne rasprave i sudjelovanja stručne i zainteresirane javnosti. "Vladi nije palo na pamet čak ni da organizira stručne skupove na kojima bi se moglo iznijeti mišljenje o tom projektu", dodaje se.

U vezi s trećim razlogom, iz Eko Kvarnera ocjenjuju da je "tim potezom i upornim gušenjem sustavnog korištenja obnovljivih izvora energije (Hrvatska za fotonaponske elektrane odobrava godišnju kvotu koju Njemačka instalira u jednom danu iako ima znatno manje sunčanih sati) Vlada pokazala da nema namjeru pokrenuti sustavnu tranziciju Hrvatske u postfosilno gospodarstvo iako za to ima idealne uvjete, čime bi se moglo pokrenuti gospodarstvo i otvoriti mnoga radna mjesta, kao u SAD-u, Njemačkoj i Danskoj".

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je danas da je dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset mjesta na Jadranu dobilo pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina. Odluku o dodjeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu donijela je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene