Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno s inspekcijom hvatalo prijestupnike

Više od pola vozača umorno za volanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesreća češkog autobusa proteklog tjedna odnijela je 8 života. Pretpostavlja se da je vozač autobusa zaspao, iako danas očekujemo točan rezultat istrage!

Ekipa Provjerenog izašla je na teren s inspekcijom kako bi provjerili - jesu li za upravljačem autobusa najčešće neispavani vozači. Ali podsjetit će vas i na priču gdje su pokazali koliko su trenuci i prije nego vozeći zatvorimo oči - opasni, jer iako mi gledamo, naš mozak odavno spava.

'Nastao je kaos i panika. Odjednom se digao oblak prašine. Ja sam skočio, prišao osobi do mene, razbili smo prozor i izašli van', tim riječima opisao je tragediju češkog autobusa jedan od sudionika nesreće. I dok se hrpa lima detaljno pregledava, državno odvjetništvo razgovara s putnicima, pregledavaju snimke nadzornih kamera. Je li uzrok tragedije ono na što svi sumnjaju - umor češkog vozača, znat će se uskoro.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

>> VIDEO: Svi putnici su u trenutku nesreće spavali. Potvrđeno da je poginuo vozač

Što znači umor u vožnji najbolje znaju profesionalni vozači. Jedan od njih podijelio je svoje 17–godišnje iskustvo s novinarskom ekipom Provjerenog. Sada se boji za svoj život - više nego ikad! Zaposlen je u jednoj poznatoj autoprijevozničkoj tvrtki, gdje ga, kaže, šef stišće do krajnjih granica. Iz tog razloga želio je da mu identitet ostane sakriven, jer ako ga netko prepozna - odmah će dobiti otkaz.

Pa zakonu, vozaču je maksimalno dopušteno voziti 4 i pol sata u komadu, a potom se mora odmoriti minimalno 45 minuta. Svaki radni dan podrazumijeva minimalni 9-satni odmor.

Nema oprosta za ugrožavanje sigurnosti

Saša Šolman, viši inspektor cestovnog prometa, kaže da su prema njegovim iskustvima, čak 3 od 5 vozača u prekršaju!
Kamere Provjerenog prve su snimile inspektore u akciji. Mobilna inspekcijska kontrola, vozila opremljena poput pokretnih ureda, mogu zahvaliti sredstvima iz europskih pretpristupnih fondova. 6 takvih vozila u posljednjih pola godine krstari hrvatskim prometnicama s ciljem da popravi uvjete rada profesionalnih vozača. Svaki prekršaj se registira te ulazi u jedinstvenu europsku bazu.

Inspektori su svjesni teške ekonomske situacije, koja je nerijetko opravdanje za kršenje zakona, ali za ugrožavanje sigurnosti - nema oprosta. Što je kamera Provjerenog zabilježila na terenu, koga su inspektori ulovili u prekršaju i jesu li im možda progledali kroz prste, pogledajte u prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene