Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Europske komisije:

'Hrvatska ne može ukinuti retroaktivnu provedbu uhidbenog naloga!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Europske je komisije danas stigla jasna poruka Hrvatskoj da europski uhidbeni nalog mora provoditi bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao.

Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog od prvog dana članstva bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao, rekla je u srijedu Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reading.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stvar pravosuđa Ministar Miljenić: O Hernadiju se nema što razgovarati Slika nije dostupna Reakcija iz Bruxellesa Europska komisija pozdravila promjene 'lex Perković', ali...

>> Njemačka savezna policija raspisala tjeralicu za Josipom Perkovićem!

"Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog, koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja", rekla je Andreeva. Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se uhidbeni nalog ne može provoditi retroaktivno.

Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o europskom uhidbenom nalogu u kolovozu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica.

"Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj", kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo moguće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene